De schietpartij in Luik wordt onderzocht als een terreurdaad. Op beelden die RTBF dinsdagavond uitzond, is duidelijk te horen dat de dader Benjamin Herman 'Allahu Akbar' ('Allah is groot)' roept terwijl hij met twee pistolen in de hand door de straat loopt.

Op een filmpje, gemaakt vanop de eerste verdieping vlak bij de plaats van de feiten, is Benjamin Herman te zien, die gewapend en schietend door de straat loopt. Als hij 'Allahu Akbar' (Allah is groot) roept, slingert de vrouw die de beelden maakt, hem allerlei verwensingen naar het hoofd.

Er loopt een onderzoek naar mogelijke terroristische motieven van de dader. De politie van Luik had eerder al gezegd dat het duidelijk ging om een aanslag gericht 'tegen de politie en de Belgische Staat'. Herman had zich eerder tot de islam bekeerd. De naam van Herman werd ook zijdelings genoemd in twee dossiers van de Staatsveiligheid

Getuige: 'Hij schoot op alles wat bewoog'

De Franse zender LCI.fr praatte met een getuige die de horrorscène van dichtbij zag. 'We zagen zijn uiterlijk vanop het balkon van ons kantoor, hij was vastbesloten. Een jongeman, in het zwart gekleed. Met een baard en een rugzak', zegt Yves.

'Hij schoot op alles wat bewoog. Maar mensen hadden eerst niet door wat er aan de hand was. De witte Ford Fiesta stopte. De passagier werd van dichtbij doodgeschoten.'

'Mijn schoonmaakster heeft hem beledigd. Ik gooide voorwerpen naar beneden om hem uit te schakelen, maar ik raakte hem niet. Hij keek om en richtte zijn wapen. Zonder ons te raken.' Ook Yves hoorde de man duidelijk 'Allahu Akbar' roepen.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig