De 31-jarige gevangene Benjamin Herman is de dader van de dodelijke schietpartij in Luik. Hij kreeg al 25 keer de toelating om de gevangenis te verlaten. Dat de dader zijdelings genoemd werd in dossiers van de Staatsveiligheid, was geen voldoende reden om hem vast te houden.

 • Benjamin Herman werd geboren op 12 januari 1987 en was dus 31 jaar. Hij was afkomstig uit de buurt van Rochefort.
   
 • Herman was bij de politie bekend voor criminele feiten. Hij liep meerdere veroordelingen op voor diefstallen, drugsfeiten, slagen en verwondingen, vandalisme en brandstichting. 
   
 • Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) bevestigde dat Herman zich tot de islam had bekeerd. Hij stond echter niet bekend als geradicaliseerd en kwam niet voor op een terrorismelijst. 
   
 • De 31-jarige man zat sinds 2003 bijna onafgebroken in de cel. Momenteel zat hij in de gevangenis van Marche-en-Famenne een straf uit tot 2020.
   
 • Herman kreeg gisteren de toelating om de gevangenis te verlaten. Het kabinet van Justitie bevestigt dat hij 36 uur penitentiair verlof had. Dat betekent dat hij op het ogenblik van de schietpartij op vrije voeten mocht zijn.
   
 • In totaal kreeg de man al veertien penitentiaire verloven en elf uitgangsvergunningen. Dat bevestigde minister Geens. 'Dat zijn geen fouten, denk ik. Als iets dertien keer goed gaat, gaat het normaal de veertiende keer niet verkeerd', zei Geens. De minister wijst erop dat er altijd een risico is. 'Als men die persoon in 2020 zou vrijlaten, is het niet zeker dat hij na 2020 niets meer verkeerd zou hebben gedaan.'
   
   
 • Premier Charles Michel bevestigde dat de naam van Herman voorkwam in twee dossiers van de Staatsveiligheid en in één informatiedossier van de politie. 'De manier, de context en de feiten daarin maakten echter niet dat de bevoegde diensten vonden dat zijn kwalificatie (voor penitentiair verlof) moest worden aangepast', aldus Michel.
   
 • Het gerecht onderzoekt of Herman vannacht nog een moord heeft gepleegd. Michael W. (30), een kennis van Herman uit het drugsmilieu, werd vanochtend vermoord teruggevonden in zijn huis in On, bij Marche.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig