Michel: 'Dader kwam voor in dossiers Staatsveiligheid'
Charles Michel Foto: blg

Het dreigingsniveau voor het hele land blijft op 2 staan. Dat heeft de Veiligheidsraad beslist na de dodelijke schietpartij in Luik. Dader Benjamin Herman was bekend bij de veiligheidsdiensten, maar die vonden het niet nodig om hem daarom in de gevangenis te houden, bevestigde premier Charles Michel (MR).

De Nationale Veiligheidsraad kwam rond 16.30 uur bijeen naar aanleiding van de schietpartij in Luik. Voor de vergadering bevestigde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) dat het dreigingsniveau op 2 - ofwel ‘gemiddeld’ - blijft. Dat betekent dat ‘de dreiging tegen de persoon, de groepering of de gebeurtenis die het voorwerp uitmaakt van de analyse, weinig waarschijnlijk is’. 

Bij de schietpartij in Luik zijn dinsdagochtend twee politieagenten en een student omgekomen. Vier andere agenten raakten gewond. Premier Michel bevestigde  dat er een onderzoek loopt naar mogelijke terroristische motieven van de dader. 'Daarover geeft het parket mogelijk morgen meer uitleg.'

Michel zei ook dat de naam van de dader, Benjamin Herman, voorkwam in twee dossiers van de Staatsveiligheid en in een informatierapport van de politie. Hij zou in die dossiers niet de hoofdverdachte zijn, maar slechts zijdelings betrokken zijn. 'De manier, de context en de feiten daarin maakten niet dat de bevoegde diensten vonden dat zijn kwalificatie moest worden aangepast', reageerde de premier op de vraag waarom Herman toch penitentiar verlof kreeg. 

'Dit is geen geïsoleerde daad'

De premier vroeg respect voor de privacy van de slachtoffers. 'Er zijn foto's verschenen die niet respectvol zijn.'

'We zijn de laatste jaren geconfronteerd met nieuwe vormen van bedreigingen', besloot Michel. 'Onze veiligheidsdiensten werken hard in moeilijke omstandigheden. Ik wil aan hen mijn steun betuigen en wil ook herhalen dat deze tragische situatie jammer genoeg geen geïsoleerde daad is. Alleen in 2017 zijn er in Europa 20 aanslagen geweest die werden opgeëist door Islamitische Staat. Het is een gemeenschappelijke strijd die we samen tegen terreur moeten voeren. We zullen alert blijven.'

Lang niveau drie

De Nationale Veiligheidsraad heeft pas op maandag 22 januari dit jaar het niveau van de dreiging bijgesteld naar 2. Sinds de aanslagen in Parijs van november 2015 stond ons land onder verhoogde waakzaamheid (niveau drie), en dat onafgebroken.

Specifieke doelwitten krijgen sinds januari toch nog een verhoogde beveiliging. Hoewel bij niveau 2 normaal geen militairen op straat staan, bleven deze 300 tot 400 specifieke doelwitten bewaken. Die doelwitten behielden ook terreurniveau 3. Het gaat om plaatsen met joodse belangen, ambassades, treinstations, luchthavens en de Wetstraat 16, de ambtswoning van de premier.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig