Benjamin Herman heeft in Luik twee agentes en een jonge student doodgeschoten. De politie gaat ervan uit dat de politie het doelwit was.

Om 10.30 uur heeft een man met een mes twee agenten langs achteren aangevallen ter hoogte van het Luikse café Aux Augustins. Hij heeft de dienstwapens van de twee agenten bemachtigd en de agenteze vervolgens neergeschoten. Er kwam ook een voorbijganger om het leven. Het gaat om een 22-jarige jongeman die in een auto voorbijreed. 

Doel: de politie

De dader is vervolgens te voet naar een nabijgelegen school gelopen, het lyceum Léonie de Waha. Daar hield hij enkele minuten twe personeelsleden gegijzeld. De politie verzamelde zich bij de ingang van het gebouw, waarop de man de school verliet en begon te schieten. Hij raakte daarbij nog vier politieagenten. Eén van hen raakte levensgevaarlijk gewond in het been. Een tweede politieagent werd ook in het been geraakt, twee anderen liepen verwondingen aan de arm op. De vier politieagenten zijn naar het ziekenhuis gebracht, één van hen is inmiddels weer thuis. 

 

 

De dader werd vervolgens doodgeschoten. 'Het is duidelijk dat de man de politie wou raken', verklaarde de Luikse korpschef Christian Beaupère om 17 uur op een persconferentie. Hij verwees naar de vele kogels die zijn afgevuurd op de politieagenten. Beaupère sprak van een 'executie' van de twee politieagentes. Benjamin Herman maakte in de school geen slachtoffers, wat er volgens Beaupère ook op wijst de school niet het doelwit was van de schutter. 'Het was duidelijk dat hij de politie en dus de Belgische staat wilde raken.'

Dader

Benjamin Herman staat bekend bij de politie voor criminele feiten, geen terreur. Hij kreeg gisteren de toelating om de gevangenis te verlaten. Hij kreeg penitentiair verlof voor 36 uur. Meer over Benjamin Herman

Het federale parket laat weten dat het beslist heeft om het dossier te 'federaliseren', omdat ze vermoeden dat het om terreur gaat.

School

Volgens de directeur van het lyceum waar de dader zich terugtrok, werden alle leerlingen en personeel snel in veiligheid gebracht. 'De leerlingen hebben op een volwassen en rustige manier gereageerd', aldus de directeur aan L'avenir.

De kinderen van het secundair onderwijs werden geëvacueerd naar Sain-Véronique, een school in de buurt. Het lyceum Léonie de Waha sluit morgen de deuren en gaat ten vroegste donderdag opnieuw open. De kinderen krijgen momenteel psychologische begeleiding.

De ordediensten en de politie waren massaal aanwezig. Er werd een veiligheidsperimeter ingesteld. De hulpdiensten vroegen onmiddellijk om het centrum van Luik te mijden. Het crisiscentrum van Buitenlandse Zaken heeft de ontwikkelingen op de voet gevolgd. Het dreigingsniveau blijft op 2, meldt Peter Mertens van het Crisiscentrum.

De Nationale Veiligheidsraad komt dinsdag om 16.30 uur bijeen. Dat bevestigt premier Charles Michel.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig