Luik investeert miljoen euro in gebruikersruimte voor drugs
Foto: Photo News

De Luikse gemeenteraad heeft maandagavond privéstichting Tadam aangeduid om een gebruikersruimte voor drugs in Luik in te richten, uit te baten en te omkaderen.

Het doel van het proefproject is duidelijk: de overlast van drugsgebruik op straat verminderen. Nu de Luikse burgemeester Willy Demeyer (PS) doorgaat met de gebruiksruimte voor drugs, stapt hij de illegaliteit in. Eerder dit jaar werd duidelijk dat de N-VA niet van plan is om ook maar één komma in de wetgeving te veranderen om drugsgebruik mogelijk te maken.

Wetswijziging

Op 16 mei ontmoette Demeyer minister van Justitie Koen Geens (CD&V), die bevestigde dat de regering geen wijziging plande van de wet van februari 1921 op drugsgebruik.

‘Maar we hadden het gevoel dat er een zeker begrip was voor de drugsproblemen van de stad Luik en dat er een mogelijkheid was om onze zaak opnieuw te bepleiten’, zegt Demeyer. ‘We hebben ons vervolgens gesteund op de theorie van de impliciete bevoegdheden, die stelt dat de regio een bevoegdheid ten volle moet kunnen uitoefenen als die geregionaliseerd is, zonder dat de federale wetgeving daaraan afbreuk doet.’

Gebruikersruimte

Demeyer heeft er alle hoop op dat het Luikse project tot een wetswijziging leidt op federaal niveau en dat er juridische zekerheid komt voor het project. Hij vroeg aan de PS-fractie in de Kamer om twee wetsvoorstellen van eind 2013 opnieuw op de agenda te plaatsen, die werden verworpen door N-VA en CD&V.

De zaal komt in de wijk Cathédrale nord, in de ruimtes waar een paar jaar geleden het proefproject Tadam (‘Begeleide Heroïnebehandeling’, red.) gevestigd was, naast een politiecommissariaat. De gebruikersruimte kan in september al opengaan. Het gaat om een geïntegreerde ruimte, waar ook sociale, medische en sanitaire diensten ondergebracht zijn. Doel is om drugsverslaafden naar de hulp- en zorgsector te leiden, terwijl ze geen drugs meer gebruiken in de openbare ruimte.

Het is datzelfde Tadam dat de gebruikersruimte nu zal uitbaten. De gemeenteraad trok een miljoen euro uit voor het project. Het Waals Parlement had op 23 mei met een overgrote meerderheid een motie goedgekeurd om geïntegreerde proefprojecten op te richten in de grote Waalse steden om het risico op verslaving terug te dringen.

De gemeenteraad in Luik zette in feite al op 29 januari unaniem het licht op groen voor de zogenoemde gebruikersruimte voor minder risicovol drugsgebruik.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig