Amerikaanse oorlogsschepen in Zuid-Chinese Zee ergeren China
De USS Antietam (archiefbeeld). Foto: AP

Twee Amerikaanse oorlogsschepen zijn langs eilanden gevaren in de Zuid-Chinese Zee die door China geclaimd worden. De operatie zou al lang gepland geweest zijn, maar toch kon China er niet mee lachen. De verstandhouding tussen de twee grootmachten lijkt zo verder te verslechteren.

De USS Higgins en de USS Antietam, twee oorlogsschepen van de Amerikaanse marine, zouden binnen 12 zeemijlen van de Paracel-eilanden en andere eilandjes gevaren zijn waarover China al jaren ruziet met de buurlanden. Dat zeggen anonieme bronnen binnen de Amerikaanse overheid. De schepen zouden er manoeuvres uitgeoefend hebben.

Het is niet de eerste keer dat er Amerikaanse schepen in de buurt varen, en ook deze operatie zou al maanden geleden gepland zijn. Toch zorgen de manoeuvres voor extra spanningen tussen de twee grootmachten. Die leven in onvrede sinds de economische sancties van Trump tegen China door Peking met eigen maatregelen werden beantwoord. Ook de impasse in de onderhandelingen tussen Trump en Noord-Korea zint China niet.

Het Chinese ministerie van Defensie reageerde alvast kwaad op de operatie. Er werden schepen en vliegtuigen gestuurd om de Amerikanen duidelijk te maken dat ze zonder toestemming niet welkom waren in Chinese territoriale wateren.

‘De Chinese en internationale regelgeving werden met de voeten getreden, de Chinese soevereiniteit werd niet gerespecteerd en het gedeelde strategische vertrouwen tussen de twee legers werd geschaad’, aldus de Chinese Defensie. Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde de actie.

VS ongerust over Chinese militaire uitbreiding

Het Amerikaanse leger wilde niet reageren op de operatie, maar stelde dat het Amerikaanse leger dagelijks opereert in de regio. Het Pentagon handelt volgens de overtuiging dat operaties overal ter wereld worden uitgevoerd, ook in gebieden die geclaimd worden door bondgenoten, zonder dat daarmee een politieke boodschap gegeven wordt.

Tegelijkertijd zijn de VS niet tevreden over het gebrek aan transparantie van de Chinezen over de militaire uitbreiding op de eilanden in de Zuid-Chinese Zee. In april zou Peking zo nog raketten hebben geïnstalleerd die schepen en vliegtuigen onder vuur kunnen nemen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig