Twee Belgische IS-vrouwen en Child Focus dagen Geens voor rechter
Bouchra Abouallal in gesprek met Rudi Vranckx. Foto: vrt

Twee Belgische vrouwen van IS-strijders, die met hun kinderen vastzitten in een kamp in het noorden van Syrië, dagen minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in kortgeding voor de rechter. Dat meldt VRT maandagmiddag. Child Focus sluit zich aan bij de dagvaarding.

In maart sprak VRT-journalist Rudi Vranckx met de twee Belgische vrouwen uit Borgerhout, die samen met hun kinderen in een vluchtelingenkamp in Syrië verblijven.

De vrouwen vinden nu dat Geens in gebreke blijft, omdat hun kinderen nog steeds niet kunnen terugkeren naar België. Daarom hebben ze de minister in kortgeding gedagvaard via hun advocaat Walter Damen.

Child Focus sluit zich aan bij de dagvaarding. De organisatie voor vermiste en seksueel uitgebuite kinderen wil dat onze overheid alle kinderen met een Belgische moeder of vader uit het conflictgebied terughaalt naar ons land. Er zouden zowat 145 minderjarigen in het conflictgebied verblijven.

De twee vrouwen werden in maart nog bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel en 6.000 euro boete omdat ze naar Syrië vertrokken waren. ‘We hebben spijt van onze fout en hopen dat we die kunnen rechtzetten’, zeiden ze in het gesprek met Vranckx. ‘Al krijgen we twintig jaar, we aanvaarden onze straf.’

Kinderen van IS

Het gesprek veroorzaakte een debat over ‘de kinderen van IS’ en over het Belgisch terughaalbeleid. Ons land heeft begin dit jaar een regeling uitgewerkt voor kinderen jonger dan tien jaar. Na een DNA-test die hun Belgische afkomst bewijst, hebben zij het recht om naar hier te komen. Ook federaal procureur Frédéric Van Leeuw, die het terreuronderzoek in ons land leidt, vindt dat de Belgische regering de kinderen van Belgische IS-strijders uit Syrië of Irak moet repatriëren.

Maar minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zei al verschillende keren dat er niet onderhandeld wordt met foreign terrorist fighters. Ook N-VA-Kamerlid Peter De Roover is duidelijk: de regering zal de moeders of de kinderen niet actief repatriëren.