Europa ten strijde tegen plastic met verbod op wattenstaafjes en rietjes
Foto: EarthTimes
Als het van de Europese Commissie afhangt, stoten we tegen 2030 3,4 miljoen ton minder CO² uit. Het verbiedt daarom onder meer wegwerpbestek en ballonstokjes.

Wegwerpplastic of zogenaamd ‘single-use plastic’ (plastic voor eenmalig gebruik) is een doorn in het oog van de Europese Commissie. Meer dan 80 procent van het zwerfvuil in zee bestaat eruit, en het was al langer bekend dat de Commissie daar iets aan wil doen, en maandag werd met een concreet voorstel duidelijk hoe.

Zo zal er een ban komen op wattenstaafjes. De Commissie wil die vervangen zien door alternatieven uit duurzaam materiaal. Hetzelfde geldt voor bestek, borden, rietjes en bijvoorbeeld ook ballonstokjes.

 

 

Europa wil ook dat we met z’n allen significant minder plastic voedselcontainers en drinkbekers gaan gebruiken. De Commissie wil producenten ook bepaalde verplichtingen opleggen. Zo zullen zij de kosten van afvalbeheer mee moeten dragen en ook moeten meewerken aan bewustmakingscampagnes.

Lidstaten worden ook aangemaand om 90 procent van plastic flessen voor eenmalig gebruik, in te zamelen. Er komen ook etiketteringsvereisten. Op bepaalde producten zal duidelijk aangegeven moeten worden wat u er na gebruik mee moet doen, wat de impact op het milieu is van het product, en de hoeveelheid plastic erin aanwezig is.

Zowel federaal staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) als Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) reageren positief.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig