De redactie van ‘De Standaard’ liet een jury van deskundigen een oordeel uitspreken over 40 ceo’s. Dit zijn de spelregels van Het rapport van de CEO.

In totaal werden veertig ceo’s van beursgenoteerde ­bedrijven op Euronext Brussel beoordeeld. De bedrijven maken deel uit van de Bel20- of de BelMid-index. Financiële holdings, vastgoedfondsen en buitenlandse bedrijven kwamen niet in aanmerking.

De redactie beoordeelde de ceo’s op twee criteria: de winstevolutie van hun bedrijf in 2017 tegenover 2016, en de evolutie van de beurskoers in 2017 ten opzichte van een relevante sectorindex.

Daarnaast werd een nieuw criterium toegevoegd: de duurzaamheidsscore. Hiervoor maakten we gebruik van de ESG-scores van Sustainalytics, een toonaangevende onafhankelijke leverancier van duurzaamheidsresearch, die bedrijven beoordeelt op basis van milieubeleid, sociale prestaties en deugdelijk bedrijfs­bestuur.

Op elk criterium konden de ceo’s maximaal 10 punten scoren. De best scorende ceo’s werden door een jury van deskundigen beoordeeld op drie andere criteria: strategisch inzicht, leiderschap en maatschappelijk engagement. Ook deze criteria telden telkens voor maximaal 10 punten. De totaalscore bedraagt dus maximaal 60 punten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in