De renovatie van het Reyerscomplex zorgde de hele ochtend voor ongeziene hinder in de hele omgeving. Ook de alternatieve wegen zaten muurvast. Sommige chauffeurs waren de situatie zodanig beu dat ze de tunnels achteruit probeerden uit te rijden, wat de situatie alleen nog verergerde. Wellicht zal ook de avondspits stevige hinder ondervinden.

Vanmorgen is de volgende fase in de renovatie van de tunnels van het Reyerscomplex opgestart. De Meisertunnel richting Brussel is opnieuw open voor het verkeer, maar nu starten de werken in de Reyers-Montgomerytunnel in beide richtingen en in de Reyers-Meisertunnel richting E40. Die drie tunnels zijn dicht voor het verkeer.

'Het spitsuur was een halfuur vroeger begonnen dan normaal. De langste file was drie kilometer op de E40', zegt Inge Paemen, woordvoerster van Brussel Mobiliteit. Veel automobilisten hebben de informatieborden gemist die automobilisten er attent op maken hoe zij de werken kunnen omzeilen, zegt Paemen.

De voorbije weken werd automobilisten aangeraden om voor ander transport te kiezen, of al vanop de ring voor alternatieve routes te kiezen, maar dat heeft een totale verkeersstilstand vandaag dus niet kunnen vermijden. 

Er was de hele ochtend sprake van ontzettend lange files, met meer dan een uur tijdsverlies in de omgeving van de tunnels alleen al. Sommige automobilisten konden dit niet langer aan, en keerden terug. Dat zorgde voor zodanig gevaarlijke toestanden dat de politie de Montgomerytunnel moest afsluiten. Dat maakt de hinder in de omgeving alleen maar groter. 

Alternatieven

Ook de alternatieve routes konden het verkeer niet slikken. De omleidingen zijn al van op de Ring aangegeven met dynamische informatieborden die de snelste route aanduiden. Brussel Mobiliteit benadrukt dat de omgeving goed bediend is door het openbaar vervoer van de MIVB en De Lijn.

Avondspits

Het lijkt erop dat de situatie vanavond nog verre van normaal zal zijn. Doordat de tunnels gesloten blijven moet het verkeer naar de E40 richting Leuven opnieuw omrijden.

Begin volgende week is er een samenkomst gepland van Brussel Mobiliteit, waarbij de situatie geëvalueerd zal worden en bepaald zal worden welke bijkomende maatregelen genomen kunnen worden voor een vlotter verkeer.

Nog maandenlang hinder

De drie tunnels blijven gesloten tot eind dit jaar, begin volgend jaar. De Reyers-Meisertunnel richting E40 blijft afgesloten tot half januari volgend jaar. De Reyers-Montgomerytunnel richting E40 blijft afgesloten tot eind 2018 en de tunnel richting Montgomery blijft afgesloten tot begin 2019.

Gaat de ellende van vanmorgen dan nog een half jaar duren? Brussel Mobiliteit hoopt dat de chaos van vanmorgen pendelaars ertoe aanzet om alternatieven voor de auto te gebruiken.