Promostunt met cryptomunten loopt dramatisch af
Foto: Klimmer Taras Pozdnii (r.) met een van de sherpa’s.

Om een nieuwe cryptomunt te promoten, stuurde het Oekraïense socialemediabedrijf ASKfm vier mensen naar de top van de Mount Everest. Daar begroeven ze een harde schijf waarop 5.000 eenheden van de cryptomunt staan. De promostunt kostte een gids van de groep echter het leven.

De vier bergbeklimmers beweren dat hun begeleider vermist raakte toen hij op een gegeven moment achter hen aan liep. ‘We gingen snel naar de top, en de sherpa volgde ons niet. Hij bleef achter, dus we hebben hem niet gezien’, zegt Taras Pozdnii, een van de expeditieleden, tegen Financial Times.

Uit onderzoek van de Britse zakenkrant blijkt echter dat de sherpa die de groep naar de top van de hoogste berg ter wereld begeleidde, onderweg last kreeg van sneeuwblindheid. Daarop zouden de klimmers hem hulpeloos achtergelaten hebben. Hij zou nog steeds niet teruggevonden zijn, ook al zetten andere sherpa’s een zoekactie op touw.

Promostunt met cryptomunten loopt dramatisch af
Foto: Facebook

Ondanks de tragische dood van hun plaatselijke gids blijft ASKfm intussen promotie voeren rond de lancering van hun cryptomunt. Zo pakt het bedrijf op Facebook uit met een foto van Taras Pozdnii, die van de berg moest worden gered, terwijl hij gewond op een ziekenhuisbed ligt.

Bovendien moedigt het Oekraïnse bedrijf anderen aan ook naar de top van de Everest te trekken, om de cryptomunten daar terug op te graven.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in