De tropische temperaturen van de voorbije dagen zijn zondag uitgemond in enkele lokaal erg hevige onweren, vooral aan de kust, in Limburg en in Antwerpen. De regio rond Oostende kreeg het zo hard te verduren dat het gemeentelijk rampenplan er is opgestart. De kans op meer onweer later zondagavond is groot.

In zowat heel het land geldt nog tot tien uur code geel. Het is dus nog de hele avond lang oppassen geblazen voor onweersbuien. En we zijn nog niet meteen van het stormachtige weer af. Nog tot donderdag is er volgens het KMI kans op onweer. Vanaf vrijdag zakken de temperaturen enkele graden, waardoor de kans op onweer zal afnemen.

Het onweer begon zondagmiddag net over de grens, in de omgeving van Maastricht, waar grote hagelbollen en enkele blikseminslagen gemeld werden. Niet veel later ging het onweer ook op verschillende plaatsen in ons land te keer.

In Bredene en Oostende ging het onweer gepaard met hevige hagelbuien. Vooral de regio rond Oostende kreeg veel water te slikken op korte tijd. Er vielen ook grote hagelbollen uit de lucht. De brandweer kreeg tientallen oproepen en verschillende straten staan er blank. Voor Oostende is het gemeentelijk rampenplan opgestart, zo meldt de brandweer van Oostende.

Ook in Limburg was er heel wat overlast. In de omgeving van Lanaken stonden meerdere straten al snel blank door een regen- en hagelbui die zo fel was dat autobestuurders noodgedwongen aan de kant van de weg moesten parkeren, omdat ze nauwelijks nog iets zagen.

Door de hevige regenval ontstond er in Diets-Heur een modderstroom, die straten en erven van woningen met een laag smurrie bedekte. De laag modder drong ook enkele huizen binnen. De brandweer van de hulpverleningszone Oost-Limburg kreeg een twintigtal oproepen te verwerken. In Genk sloeg de bliksem in op een dennenboom aan de Houtblookstraat. De boom werd volledig uiteen gespleten.

Franse wijngaarden getroffen

In de Franse regio’s Bordeaux en Cognac zijn dan weer duizenden hectaren wijngaarden zwaar getroffen door hagelbuien.

Hevige hagelbuien trokken zaterdag over het gebied van de Gironde. Die veroorzaakten zeer zware schade aan wijngaarden van de Côtes de Blaye en Côtes de Bourg, maar ook Haut-Médoc. Sommige wijngaarden zijn helemaal verwoest.

Ook de wijngaarden van het noordelijker gelegen Cognac bleven niet gespaard.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in