Joke Schauvliege opent natuurpark Latemse Meersen
Foto: fvv

In het Oost-Vlaamse Sint-Martens-Latem heeft Vlaams minister van Omgeving en Natuur Joke Schauvliege (CD&V) het natuurpark Latemse Meersen ingehuldigd. Een ecologisch waardevol en beschermd natuurgebied tussen Gent en Deinze.

Door de Latemse Meersen en de verderop gelegen Keuzemeersen te verbinden is het grotere natuurpark ‘Levende Leie’ ontstaan, met een oppervlakte van 1.200 hectare een van de grootste natuurparken van Vlaanderen.

Verschillende overheden en natuurverenigingen sloegen de handen in mekaar voor de ontplooiing van de Latemse Meersen, waaraan bijna twintig jaar is gewerkt. In een eerste fase werd het oorspronkelijke landschap hersteld en werden wandelpaden aangelegd. Later werden de Keuzemeersen in Drongen heringericht als broedgebied voor vogels.

De meersen evolueren zo naar een natuurlijk ogend rivierlandschap met grasland, bomen en struiken, moeras en oevers. Het bestaande wandelpad op de Leieoever kreeg een verbinding, waardoor wandelaars in een lus het gebied kunnen verkennen.

Vlaamse overheid

In de slotfase werd de Meersbeek in de Latemse Meersen aangepakt. Een dikke sliblaag werd verwijderd en ook hier kwam een wandelverbinding.

In totaal hebben de natuurinrichtingswerken 663.000 euro gekost, een bedrag dat voornamelijk gefinancierd is door de Vlaamse overheid. De Vlaamse overheid investeerde ook 700.000 euro in de aankoop van gronden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in