Israël snijdt Gazastrook nu ook af van de zee
Avigdor Lieberman Foto: REUTERS

Israël wil de Palestijnse enclave Gaza nu ook fysiek afsluiten van de zee. De Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman deelde zondag mee dat aan het Zikim-strand de bouw van een ‘unieke hindernis’ is begonnen.

De constructie moet verhinderen dat Palestijnen over zee Israël kunnen binnendringen. Volgens het kabinet van Lieberman gaat het om een soort golfbreker die tegen het einde van het jaar klaar moet zijn. De ondoordringbare constructie, gemaakt van steen en hekwerk, zal drie verdiepingen tellen.

Tijdens de oorlog in Gaza was het in 2014 militante Palestijnen gelukt via de zee in Israël te raken, luidt het in een mededeling van de Israëlische regering. ‘Door de versperring verliest de radicale Palestijnse beweging Hamas, die Gaza bestuurt, opnieuw strategische capaciteit’, zegt Lieberman.

Israël en Egypte blokkeren uit veiligheidsoverwegingen de Gazastrook al meer dan een decennium. Daardoor zijn de levensomstandigheden van de zowat twee miljoen bewoners van de smalle strook aan de kust zeer slecht.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in