Ruim 550 lopers 20 kilometer door Brussel hadden verzorging nodig, een deelnemer gereanimeerd
Even verkoeling zoeken aan de waterpost tijdens de 20 kilometer door Brussel. Foto: BELGA

De hulpdiensten hebben één deelnemer moeten reanimeren na de 20 kilometer door Brussel. Die persoon zou intussen stabiel zijn. Ook een vijftiental anderen moesten naar het ziekenhuis en ongeveer 550 deelnemers hadden ter plaatse verzorging nodig. Zo'n twintig van hen hadden duidelijk te maken met de hitte, gekoppeld aan de forse inspanningen.

De zowat 40.000 lopers van 128 verschillende nationaliteiten die zich hadden ingeschreven voor de 39 editie van de 20 kilometer door Brussel, hebben kunnen genieten van mildere weersomstandigheden dan voorspeld. Er werd rekening gehouden met warme omstandigheden, maar uiteindelijk bleef de gevreesde hitte wat uit.

Toch kwamen uiteindelijk zo'n 550 deelnemers in moeilijkheden. Er waren zo'n 320 interventies nodig langs het parcours en 220 aan de aankomst. Het Rode Kruis was met 430 vrijwilligers ter plaatse. Er waren veertien medische posten langs het parcours, er was een bezemwagen die de opgevers ophaalde en voorts stonden twaalf ziekenwagens en drie medische interventiewagens ter beschikking.

Uitdroging en oververhitting

Het startschot van deze editie werd gegeven door premier Charles Michel. Rudi Vervoort, Europees Commissaris Marianne Thyssen en judokampioen Toma Nikiforov waren op de afspraak, samen met Europees voorzitter Donald Tusk, vicepremier Alexander De Croo en Franstalig onderwijsminister Marie-Martine Schyns. Ook slachtoffers van de terreuraanslagen in Brussel waren van de partij.

Er werden 350.000 flesjes water uitgedeeld, en zonnebrandcrème. Toch bezweken tien deelnemers wegens uitdroging en oververhitting. Eén deelnemer moest na de finish zelfs gereanimeerd worden. De persoon werd naar het ziekenhuis gebracht en zou intussen stabiel zijn.

Die aantallen zijn niet uitzonderlijk. Gewoonlijk worden bij zulke evenementen 400 tot 700 deelnemers verzorgd, of eentje om de halve minuut. 'De balans is niet zo negatief', zegt woordvoerster Nancy Ferroni van het Rode Kruis. 'Het lijkt erop dat de mensen hun voorzorgen hebben genomen.'

Fransman wint bij mannen, landgenote bij vrouwen

De Fransman Hassan Chahdi heeft de overwinning op zak gestoken. Hij won in een tijd van 1.02.56. Het podium werd vervolledigd door onze landgenoten Arnaud Dely (1.04.16) en Lander Van Droogenbroeck (1.05.05). Chahdi liep de 20 kilometer van Brussel als voorbereiding op het EK atletiek in Berlijn van eind augustus.

Bij de vrouwen is de zege voor triatlete Alexandra Tondeur (1.14.38). Tondeur liet Kim Geypen (1.16.46) en Amélie Saussez (1.17.44) achter zich.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in