Nafi Thiam heeft de prestigieuze Hypomeeting in het Oostenrijkse Götzis gewonnen. Een Europees record zat er niet meer in na een teleurstellende prestatie in het speerwerpen, maar Thiam pakte wel voor het tweede jaar op rij de zege. Hanne Maudens verbeterde wél haar persoonlijke record.

Wie dacht dat Thiam het op de tweede dag wel wat lastiger zou krijgen, kwam bedrogen uit. Haar eerste sprong in de verspringbak was met 6m47 meteen uitstekend. Bij de tweede poging vloog ze naar de winst en een nieuw persoonlijk record van 6m62, tevoren stond dat op 6m58. Thiam benaderde het Belgisch record van Sandrine Hennart tot op één centimeter, en overschreed de limiet voor het EK in Berlijn, die op 6m60 staat. Ook Hanne Maudens deed het goed. Ze werd zevende met 6m36 en schuift op naar de zevende plaats.

De voorsprong van Thiam op de Amerikaanse nummer twee Erica Bougard bedroeg na het verspringen 126 punten. Als de Naamse olympische kampioene in de resterende twee proeven haar persoonlijke records zou evenaren, had ze het Europees record kunnen breken. Het record van de Zweedse Carolina Klüft van 7.032 punten kwam met andere woorden in het vizier, maar dan moest Thiam in het speerwerpen wel in de buurt komen van haar eigen spectaculair Belgisch record van 59m32.

Derde beste prestatie ooit

En daar knelde het schoentje. Nafi Thiam stelde teleur in het speerwerpen. Met 47m20 bleef ze maar liefst 12 meter onder haar persoonlijke record. Ze bleef wel aan de leiding met 5.9641 punten, maar een Europees record (en zelfs een verbetering van haar persoonlijke record) zaten er niet meer in. Door haar zwakke prestatie in het speerwerpen was ze plots 179 punten verwijderd van dat Europees record en 160 punten van haar persoonlijk record.

In de afsluitende 800m liep Thiam naar 2’18”62, meer dan drie seconden boven haar besttijd. Het volstond voor de eindzege. Thiam moest binnen de tien seconden blijven van de Cubaanse Yorgelis Rodriguez en daar slaagde ze vlot in. Met 6.806 punten zet ze haar derde beste prestatie ooit neer. Alleen vorig jaar in Götzis en op de Spelen in Rio kwam Thiam op een nog hoger puntentotaal uit dan dit weekend, waarin ze haar winnende score van het WK in Londen in 2017 overtrof.

Geen Europees record, maar Nafi Thiam wint wel de prestigieuze meerkamp van Götzis
Foto: Photo News