Milieugroeperingen hekelen wegwerpflesjes tijdens 20 km Brussel
Ook vorige jaar was het heel warm tijdens de 20 km van Brussel Foto: Bart Dewaele

Waterproducent Spa deelt zondag meer dan 300.000 wegwerpflesjes uit op het sportevenement ‘20 km door Brussel’. Milieugroeperingen Conscious Crew en Recycling Netwerk Benelux vindt die actie ‘hypocriet’.

‘De producent van Spa bouwt zijn hele imago op rond milieuvriendelijkheid, maar deelt bij de marathon wel meer dan 300.000 flesjes uit die bedoeld zijn om na enkele minuten weg te gooien. Dit is een schrijnend symbool voor het verkoopmodel van wegwerp, dat het hele jaar door tot zwerfvuil leidt’, aldus de milieuorganisaties in een persbericht zondag.

‘Als ze in een openbare vuilnisbak belanden, gaan ze naar de verbrandingsoven. Als ze in de berm belanden, is het opruimen van die troep voor rekening van de stadsreinigingsdiensten - en dus de belastingbetalers. Wanneer ze niet worden opgeruimd, komen ze via onze waterstromen uiteindelijk in de plastic soep terecht.’

De organisaties bieden de mensen gratis een hervulbare waterfles aan in ruil voor een Spa-wegwerpflesje. ‘De gedelegeerd bestuurder van Spadel, Marc du Bois, liet zich eind maart laatdunkend uit over een statiegeldsysteem’, aldus de persmededeling van de milieugroeperingen. ‘Het bedrijf beweert dan weer wel dat alle uitgedeelde flessen 100 procent van gerecycled materiaal gemaakt zijn. Dat is goed natuurlijk. Maar wel ironisch dat het bedrijf de grondstof voor die flessen moet halen uit landen met een statiegeldsysteem’, besluit de groepering.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in