Belgisch bureau wint architectuurprijs in Venetië
Het voormalige Sint-Jozefsgebouw van Caritas, Melle: een plek voor hoofd en hart. Foto: Filip Dujardin

Het bureau De Vylder Vinck Taillieu (DVVT) heeft op de architectuurbiënnale van Venetië de Zilveren Leeuw gekregen voor ‘jong en beloftevol’ werk.

Het Gents bureau kreeg de prijs voor zijn project ‘Unless ever people’, waarvoor het uitgenodigd was in de centrale tentoonstelling.

Het curatorenduo van de zestiende architectuurbiënnale Yvonne Farrell and Shelley McNamara nodigden DVVT uit in hun centrale tentoonstelling Freespace. Met dat centrale thema stelden ze de generositeit en de menselijke touch van architectuur voorop.

‘Unless ever people’ van DVVT kadert in dat perspectief. De bijdrage is opgehangen aan het project ‘Caritas’, dat DVVT realiseerde in Melle. Op de site van het psychiatrisch instituut vrijwaarde het bureau het verouderde Sint-Jozefsgebouw van sloop en gaf de ‘ruïne’ een mooie, nieuwe rol als therapeutische ruimte. Het bureau deed dat in nauw overleg met de opdrachtgever.

De Gouden Leeuw in de tentoonstelling Freespace ging naar de Portugese architect Souto de Moura. Hij kreeg de prijs voor de precisie waarmee hij twee luchtfoto’s met elkaar in verband bracht. Die brengen twee centrale noties in architectuur, tijd en ruimte, in beeld. De prijs voor het beste paviljoen ging naar Zwitserland. Dat bracht een installatie over de schaal van woonhuizen.

Een bespreking van het project kon u eerder in deze krant lezen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in