Kim Jong-un wil ‘historische gesprekken met VS’
Kim Jong-un tijdens de tweede ontmoeting met Moon Jae-in Foto: EPA-EFE

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un wil nog steeds een top organiseren met Amerikaans president Donald Trump. Tegelijk zei Trump in het Witte Huis dat gesprekken om de afgelaste bijeenkomt alsnog te houden ‘erg goed vorderen’. Daarmee lijken beide leiders nieuw leven in de historische ontmoeting te willen blazen.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in had zaterdag een onaangekondigde ontmoeting met Kim Jong-un. Hij zie zondag tijdens een persconferentie in Seoel dat de Koreaanse leider de ontmoeting met Trump nog steeds wil laten doorgaan.

Volgens Moon zullen er ‘praktische onderhandelingen’ plaatsvinden met betrekking tot de voorlopig afgelaste Amerikaans-Noord-Koreaanse top op 12 juni in Singapore. Het verloop van die besprekingen zullen volgens de Zuid-Koreaanse president bepalen of het alsnog tot een ontmoeting komt tussen Trump en Kim komt.

De Noord-Koreaanse leider is volgens Moon alvast bereid ‘om een einde te brengen aan een tijdperk van confrontatie dankzij een succesvolle top tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten’. Hij wil de ‘historische gesprekken’ zeker laten doorgaan. Daarnaast bevestigde Kim dat hij ook nog altijd bereid is om het Noord-Koreaanse atoomprogramma stop te zetten.

Tegelijk gaf Trump in de Verenigde Staten opnieuw te kennen dat de top op 12 juni nog niet dood en begraven is en dat er gesprekken lopen met Pyongyang. ‘Het vordert erg goed. We bekijken nog altijd 12 juni in Singapore. Dat is nog niet veranderd. We zullen zien wat er gebeurt’, aldus het Amerikaanse staatshoofd.

Ontmoeting afgelast

Donderdag blies Trump de geplande ontmoeting met Kim af. Die zou doorgaan op juni in Singapore. Als reden wees hij in een brief aan de Noord-Koreaanse leider op de ‘enorme woede’ en ‘openlijke vijandigheid’ van het communistische regime in Pyongyang. Dat had dinsdag uitspraken van de Amerikaanse vicepresident Mike Pence ‘onwetend en dom’ genoemd en dreigde al meermaals om de ontmoeting af te zeggen.

Een dag later opperde het Amerikaanse staatshoofd, na verzoenende taal van Pyongyang, echter dat de top mogelijk toch kan doorgaan. Zaterdag had het Witte Huis ook aangekondigd dat, hoewel het nog niet zeker is dat de bijeenkomst doorgaat, de VS een delegatie naar Singapore zouden sturen om de top voor te bereiden.

Zaterdag ontmoetten Kim en Moon elkaar in Panmunjeom, waar ze op de historische top van 27 april elkaar voor het eerst hadden gesproken. De nieuwe gesprekken, die twee uur duurden, waren niet vooraf aangekondigd en kwamen er volgens Moon op vraag van Kim. Beide leiders spraken onder meer af om elkaar geregeld te ontmoeten en dat op 1 juni opnieuw gesprekken op hoog niveau zouden worden gehouden tussen beide Korea’s.