Op prestigieuze Hypomeeting in het Oostenrijkse Götzis staat zevenkampster Nafi Thiam na de eerste dag op de eerste plaats. Ze vestigde onder meer een wereldrecord in het hoogspringen en een persoonlijk record in het kogelstoten.

Götzis wordt beschouwd als het officieuze WK tienkamp en zevenkamp. Nafi Thiam verdedigt er voor ons land de titel, terwijl bij de mannen Thomas Van der Plaetsen aantreedt. Beide atleten kenden een trage start, met 13 seconden en 45 honderdsten voor Thiam op de 100 meter horden en 11 seconden en 14 honderdsten voor Van der Plaetsen op de 100 meter. Zo belandden ze respectievelijk op de achtste en de vierentwintigste plaats in de tussenstand.

Maar tijdens het hoogspringen brak Thiam de barrière van de twee meter: 2,01 meter. Geen enkele zevenkampster deed haar dat ooit voor. Pogingen om over 2,04 meter te geraken, lukten niet, maar het leverde haar wel een fenomenale 1.251 punten op. Ze was door het dolle heen en wipte recht naar de eerste plaats in de tussenstand.

Ook in de derde discipline verbaasde Thiam vriend en vijand. Met een worp van 15,29 meter (goed voor 880 punten), verbeterde ze haar persoonlijk record. Ze kwam er nog steviger door op de eerste plaats te staan.

De vierde en laatste discipline van de dag was een beetje een tegenvaller voor Thiam. Ze deed er 24 seconden en 61 honderdsten over om 200 meter te sprinten. Ze werd laatste in haar reeks, maar blijft in de tussenstand wel op de eerste plaats staan.

Van der Plaetsen, Maudens, Vidts en Pittomvils

Bij het verspringen, de tweede van tien disciplines voor Thomas Van der Plaetsen, sprong de atleet 7,67 meter ver. Bij bij het kogelstoten ging de kogel vervolgens 14 meter ver.

Op zijn lievelingsnummer, het hoogspringen, stelde Van der Plaetsen teleur met slechts 2 meter en 6 centimeter. Dat is 11 centimeter minder hoog dan zijn persoonlijk record. De 400 meter sprint was het vijfde en laatste nummer van de dag. Daar deed Van der Plaetsen 50 seconden en 26 honderdsten over. Hij mag met een achtste plek gaan overnachten.

In de schaduw van Thiam en Van der Plaetsen traden ook nog drie andere belgen aan - twee dames en een man. Hanne Maudens, slechts 21 jaar, wist op elke discipline haar persoonlijk record te verbeteren. Dat levert haar een voorlopige, erg knappe elfde plaats op. Bij Noor Vidts verliep het minder goed. Zij moest na drie disciplines de strijd staken. Hetzelfde lot ondering ten slotte ook nog Niels Pittomvils, de partner van Thiam. Hij blesseerde zich bij het verspringen, en moest de strijd staken.