Honderden reizigers moeten in Thalys overnachten
Foto: BELGA

Honderden reizigers hebben de nacht van vrijdag op zaterdag in de Thalystrein doorgebracht in het noordstation in Parijs. Dat heeft de spoorwegmaatschappij verklaard. Zo’n duizend passagiers, verspreid over drie treinen, werden door de vertraging getroffen.

Eerst liepen de hst-treinen (de Thalys van 20.25 uur en 21.55 uur en de lowcost Izy van 20.22 uur) één tot twee uur vertraging op in Parijs-Noord als gevolg van het noodweer in Frankrijk. Door het slechte weer konden de treinen niet snel rijden, aldus de spoorwegmaatschappij.

De treinen konden vervolgens niet op het Belgische spoornet, omdat er na middernacht werkzaamheden waren gestart. De treinen moesten dan terugkeren naar Parijs.

250 passagiers overnachten in station

De passagiers kregen de keuze uit drie alternatieven: ofwel konden de reizigers uit de regio Parijs op kosten van Thalys een taxi nemen om naar huis te gaan. Voor 130 reizigers (gezinnen met kinderen of bejaarde of zieke personen) betaalde Thalys een overnachting in een Parijs hotel. Omdat er geen hotelkamers meer verkrijgbaar waren, moesten 250 andere passagiers in het Parijse noordstation overnachten. Zij kregen de verzekering dat ze de eerste vroege trein in de ochtend mochten nemen. Voedsel en drank en dekens werden aangevoerd voor de gestrande reizigers.

Kort na 6 uur zaterdagochtend zijn circa 350 personen ten slotte naar Brussel-Zuid kunnen vertrekken. Zij arriveerden om 8.50 uur. Op Franse bodem moest de trein op de klassieke sporen rijden, omdat het hst-spoor niet bruikbaar was door het noodweer.

Thalys zegt dat alle passagiers die hinder hebben ondervonden schadeloos gesteld zullen worden met waardebonnen voor Thalysreizen.