Ter dood veroordeelde bruid (19) gaat in beroep

De Soedanese Noura Hussein vermoordde haar man nadat hij haar verkrachtte. Ze werd ter dood veroordeeld, maar haar advocaten gaan in beroep.

De advocaten van Noura hebben donderdag officieel beroep aangetekend. De Amerikaanse mensenrechtengroep Equality Now werkte samen met de Soedanese Seema Foundation om aandacht te vragen voor het lot van Noura Hussein, met succes.

Bekende koppen zoals Naomi Campbell, Emma Watson en voormalige Australische premier Julia Gillard zetten zich in om de straf van Hussein tegen te houden. Op sociale media wordt onder de noemer #JusticeForNoura aandacht gevraagd voor het meisje.

Hussein vertelde in een interview met de Britse krant The Guardian dat ze rechten wil studeren, ‘om andere onderdrukte mensen te helpen’.

Geforceerd huwelijk

Hussein wou als zestienjarige niet trouwen met haar man en vluchtte naar haar tante. Ze wou haar opleiding als leerkracht verder zetten. Nadat haar vader haar na drie jaar vertelde dat haar huwelijk geannuleerd was, keerde ze in april terug naar haar familie die nabij de hoofdstad Khartoum woont. Eens thuis besefte ze dat de voorbereidingen voor haar huwelijk al begonnen waren.

Na de huwelijksceremonie wou Hussein geen seks hebben met haar man. Ze zegt dat hij haar op de zesde dag na het huwelijk verkrachtte, terwijl drie mannelijke familieleden haar in bedwang hielden.

De volgende dag wou haar man Hussein opnieuw verkrachten, maar ze vocht tegen hem en stak hem neer. De man stierf. Noura werd ter dood veroordeeld door de rechtbank, die de zaak behandelde volgens de wetgeving van de Sharia.

Verkrachting binnen het huwelijk en kindhuwelijken zijn toegelaten in Soedan.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig