De Standaard wint twee Belfius-persprijzen
Fred Debrock viel in de prijzen met zijn reeks over het bezoek van Donald Trump aan ons land Foto: Fred Debrock
De Standaard heeft twee Belfius-persprijzen gewonnen. De reeks 'Exit België' kreeg de prijs in de categorie Digitale Pers. Standaard-fotograaf Fred Debrock viel in de prijzen met zijn reeks over het bezoek van Donald Trump aan ons land.

De reeks ‘Exit België. Hoe België elk jaar duizenden mensen het land uitzet’ van journalist Yves Delepeleire ging over het terugkeerbeleid van ons land. Elk jaar zet België ongeveer 5.000 vreemdelingen gedwongen op het vliegtuig. Hoe dat precies gebeurt, bleef lange tijd onbekend. De Standaard opende die black box, dankzij honderden inspectieverslagen die de krant na jaren procederen kon bemachtigen.

Aan de reeks werkte een heel team van deze krant mee. De digitale productie was in handen van Tina Boeykens en Wouter Van Driessche. Voorts werkten Tom Sonck, Lies Lecomte, Andy Stevens, Lieven Bulckens, Lennert Broekaert en Julie Wijckmans eraan mee.

De reeks leidde tot meerdere primeurs. In zijn rapport looft de jury ‘de digitale storytelling van hoog niveau alsof je in de schoenen van de vluchteling staat'. En voorts: 'Sterke punten zijn de vlotte navigatie, interactiviteit en social media activatie. Daarenboven is de actualiteit van het onderwerp een stevige meerwaarde.'

De Standaard won ook de fotoprijs met een reeks foto’s die Fred Debrock nam tijdens het bezoek van de Amerikaanse president Trump aan ons land. Het juryrapport luidt: 'De beelden zijn gemaakt tijdens een beperkt tijdsbestek en vanuit een afgemeten ruimte. Ondanks de beperkte bewegingsvrijheid slaagt Debrock erin de situatie betekenisvol in beeld te brengen. De façade van het presidentiële echtpaar houdt geenszins stand, de fotograaf ontmaskert subtiel maar onmiskenbaar.'

De persprijs 'schrijvende pers' was voor het psychiatrierapport van De Morgen. Drie Tijd-journalisten hebben de Belfius-persprijs in de categorie ‘Financiële en economische pers’ gewonnen voor hun dossier over de verborgen business achter de Airbnb-adresjes. Voor radio won Ward Bogaert van Radio 1 de prijs voor zijn podcast over een vader en een zoon met tegengestelde levens. Wim Van den Eynde won de televisieprijs met zijn Pano-reportage over vastgoedfraude aan de kust.