Paul Marchal: ‘Brief Dutroux strategische zet van advocaat’
Paul Marchal Foto: Karel Hemerijckx

Marc Dutroux zal nog voor de zomervakantie een brief sturen naar zijn slachtoffers en naar de families van zijn slachtoffers. Dat zegt zijn advocaat. ‘Ik ben benieuwd wat erin zal staan, maar begrijp niet wat hij na 23 jaar nog te zeggen heeft’, zegt Paul Marchal, de vader van de vermoorde An Marchal.

Die brief past in het plan van de advocaat van Dutroux om hem vrij te krijgen. We moeten er niets meer achter zoeken’, zegt Paul Marchal. ‘Ik begrijp niet wat hij nog wil zeggen, na 23 jaar. Ik ben benieuwd of hij inhoudelijk iets zal bijbrengen. Daar heeft hij 23 jaren geleden al de kans toe gehad. Ik ben er wel van overtuigd dat hij een advocaat heeft die bezig is een strategie uit te werken, zoals iedere raadsman zou doen. In dat stappenplan past spijt betuigen of verontschuldigingen aanbieden. Dat wordt als verzachtende omstandigheid in rekening gebracht en daar hoopt Dutroux na al die jaren blijkbaar nog op.' Marchal zegt ook niet zeker te zijn dat de brief ooit verstuurd wordt.

Dutroux zou zijn spijt uitdrukken over wat er gebeurd is. ‘De brief zal antwoorden bevatten op bepaalde vragen die de families van de slachtoffers zich nog stellen’, zegt de advocaat van Dutroux, Bruno Dayez. Dutroux stelde Dayez vorig jaar aan, in de hoop onder voorwaarden vrij te komen.

Marc Dutroux werd op 13 augustus 1996 gearresteerd. Op 22 juni 2001 werd hij veroordeeld tot een levenslange celstraf voor de ontvoering van en moord op verschillende meisjes. Laetitia Delhez en Sabine Dardenne werden levend terug gevonden in zijn huis. Dutroux was ook verantwoordelijk voor de ontvoering en dood van Julie Lejeune, Mélissa Russo, An Marchal en Eefje Lambrecks.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in