Voormalig schatbewaarder van Partido Popular krijgt 33 jaar cel
Luis Barcenas Foto: AP

De voormalige schatbewaarder van de Spaanse Partido Popular, Luis Barcenas, moet 33 jaar de cel in en krijgt een boete van 44 miljoen euro na een corruptieschandaal. Het brein achter de corruptiezaak moet 51 jaar naar de cel.

Barcenas werd veroordeeld voor het witwassen van geld, persoonlijke verrijking en belastingfraude. Zijn vrouw Rosalia Iglesias moet 15 jaar naar de gevangenis. Van de 37 beklaagden werden er 29 veroordeeld voor schriftvervalsing en belastingfraude. Samen kregen ze 351 jaar gevangenisstraf.

Francisco Correa heeft al 13 jaar in de cel gezeten voor een andere zaak, en verdwijnt nu opnieuw 51 jaar achter tralies. Hij wordt beschouwd als het brein achter de corruptiezaak.

Corruptieschandaal

Het schandaal over de illegale financiering van de Partido Popular achtervolgt premier Mariano Rajoy. De partij beschikte over een Caja B, een extra doos waarin zwart geld werd gestort voor de verkiezingscampagne. Het is de vraag in hoeverre Rajoy op de hoogte was van die zwarte kas. Rajoy ontkent dat hij iets verkeerd heeft gedaan sinds hij aan de macht kwam in 2011.