Op deze plaatsen zal u afzien tijdens de 20 km door Brussel
Foto: Bart Dewaele

Zondag zullen 40.000 lopers twintig kilometer lopen door Brussel. Met zijn hoogteverschillen en tunnels geen eenvoudig traject en dan belooft het ook nog eens erg warm te worden. Navigatiebedrijf en sponsor Garmin bereidt je alvast voor op het parcours.

De loopwedstrijd start (en eindigt) traditiegetrouw op de esplanade van het Jubelpark. Van daaruit gaat het via het Schumanplein en de Belliardstraat langs het Paleizenplein en het Poelaertplein, naar de Louizalaan. Daar komt voor de lopers de eerste test, met drie tunnels. Wees op je hoede. Het gaat bij elke tunnel eerst lekker bergaf, maar meteen daarna moet je wel telkens weer bergop. Doe het rustig aan.

Na zes kilometer mag je het asfalt inruilen voor het groen van het Ter Kamerenbos. Als het warm is, zal het aanhouden van een goed ritme lastiger zijn. Profiteer hier dan ook van de koelere passages onder de bomen en loop waar mogelijk in de schaduw om je snelheid op peil te houden.

Vergeet ook niet regelmatig te hydrateren. Er zijn zes plaatsen langs het parcours waar je water krijgt. Drink beter kleine slokjes met pauzes tussendoor in plaats van een grote hoeveelheid in één keer. Zo neemt je lichaam het vocht beter op. Te veel koud water ineens kan ook zorgen voor maagproblemen.

Wanneer je uit het Ter Kamerenbos komt, ben je halfweg. Wel zal je na vier kilometer in de schaduw van de bomen weer in de volle zon lopen. Dat kan best heet worden. Eens op de Terhulpsesteenweg ben je op het hoogste punt van het parcours gekomen en dan kan het niet anders dan dat je nu een afdaling voor de boeg hebt. Om een afdaling op de juiste manier te nemen, is de houding van je lichaam van groot belang. Neem de helling in je op en neig met je lichaam lichtjes naar voren zodat je loodrecht op het hellende wegdek loopt.

Op de Vorstlaan beland je op een stuk ‘vals plat’. Het gaat gelukkig bergaf op dit recht en monotoon stuk, maar je hebt wel al dertien kilometer in de benen. Zorg dat je niet in het rood gaat. Spaar wat energie, want de zwaarste beproeving volgt nog. Geniet nog even van het groen bij het doorkruisen van het Woluwepark.

Neem zeker een extra flesje water mee bij de bevoorrading aan de rand van het park voor je de Tervurenlaan oploopt. Nu volgen immers twee lange kilometers bergop en dat ga je voelen. Wat hier kan helpen, is meelopen met iemand die op jouw ritme zit.

Steekt de vermoeidheid de kop op, dan kunnen lopers zich optrekken aan het uitzicht in de verte: de triomfbogen van het Jubelpark. Voorbij het Montgomeryplein start de laatste, en tegelijk de langste kilometer van de hele wedstrijd. Nog even volhouden voor je over de finishlijn kan huppelen/wandelen/strompelen.

Klik op de kaart om ze te vergroten

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in