Einde van ‘Union des francophones’ in Linkebeek
Foto: ssj

In de faciliteitengemeente Linkebeek is er een einde gekomen aan de eenheid van de Franstaligen. In plaats van één lijst zullen er bij de komende gemeenteraadsverkiezingen twee Franstalige lijsten zijn.

‘Tijdens de vergadering van maandagavond is beslist om twee Franstalige lijsten samen te stellen met meer pluraliteit en openheid’, zegt PS-schepen Pasquale Nardone in La Dernière Heure. Aanleiding is de figuur van de gewezen niet-benoemde burgemeester en MR-Kamerlid Damien Thiéry, die gecontesteerd wordt door meerdere oud-bondgenoten. Zij zullen een alternatieve Franstalige lijst voorbereiden. Die zou getrokken worden door onafhankelijk schepen Yves Ghequière.

Thiéry vindt het uiteenvallen van de Franstalige eenheidslijst een ‘catastrofe’. In L’Echo zegt hij alles eraan gedaan te hebben om ‘Union des francophones’ te behouden. ‘Het einde van de lijst komt enkel Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA), goed uit’, zegt Thiéry. ‘Ze is erin geslaagd om de boel bij ons op stelten te zetten.’ Homans wenste niet te reageren op het nieuws. Ze wil zich niet uitlaten over de lokale politiek in Linkebeek.

Federale regering

De vete draait niet alleen om het beheer van de gemeente of de houding van Damien Thiéry, maar ook om de alliantie van MR en N-VA op federaal vlak. De MR is aan de N-VA gekoppeld in de federale regering, en de Vlaamse nationalistische partij is gekant tegen faciliteiten voor de Franstaligen. ‘Het is daarom niet erg coherent om de MR ideologisch te steunen op een gezamenlijke lijst’, zegt Nardone.

Volgens DéFI-voorzitter Olivier Maingain zou de MR er beter aan doen om Damien Thiéry, gewezen lid van DéFI, te dwingen om een stap opzij te zetten bij de gemeenteraadsverkiezingen om de eenheid van de Franstaligen in de faciliteitengemeente te bewaren. Dat zei hij donderdagochtend op de RTBF-radio.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in