Rwanda wordt nieuwe shirtsponsor van Arsenal

Rwanda zal vanaf volgend seizoen de shirts van de Londense voetbalclub Arsenal sponsoren. Hoeveel het land betaalt voor de deal, die voor drie jaar is afgesloten, is niet bekendgemaakt.

Voetbalclub Arsenal maakte vandaag niet alleen bekend dat de Spanjaard en voormalig PSG-coach Unai Emery de opvolger wordt van Arsène Wenger, maar ook dat Rwanda de nieuwe shirtsponsor wordt. Op de truitjes zal op de linkermouw ‘Visit Rwanda’ te zien zijn: Rwanda hoopt zo meer toeristen en investeerders naar het land te lokken. Arsenal en Rwanda treden daarmee in de voetsporen van FC Barcelona en Qatar en Atletico Madrid en Azerbeidzjan.

Volgens commercieel directeur van Arsenal, Vinai Venkatesham, wordt het Arsenal-truitje ‘dagelijks 35 miljoen keer bekeken’. Luchtvaartmaatschappij Emirates is momenteel de belangrijkste shirtsponsor van Arsenal, en betaalt elk seizoen 40 miljoen dollar. Die deal loopt volgend jaar af.

Supporter

Dat Rwanda miljoenen wil investeren in voetbalshirts, doet bij sommigen de wenkbrauwen rijzen. Volgens het recentste internationaal klassement van de Wereldbank bedraagt het bnp per Rwandees 703 dollar. Het land is daarmee het negentiende armste land ter wereld.

Mensenrechtenorganisaties hebben al jaren kritiek op de harde hand waarmee president Paul Kagame het land leidt. Kagame is een grote supporter van Arsenal, en had recent nog kritiek op de magere prijzenkast van de club.

Behalve op de truitjes zal de slogan ‘Visit Rwanda’ ook te zien zijn op de publiciteitspanelen in het stadion van de Gunners. Arsenal-spelers zullen ook naar Rwanda afreizen.

In 2017 reisden 1,3 miljoen mensen af naar Rwanda. Grootste attractie zijn de nationale parken (Akagera, Nyungwe en Volcanoes). In Volcanoes zijn, net zoals in Oeganda en Congo, gorilla’s te zien. In Rwanda kost een toelating om gorilla’s te spotten 1.500 dollar per persoon.