McDonald’s bant plastic rietjes in Brussel
Foto: AFP

McDonald’s gaat vanaf september de plastic rietjes in al zijn Brusselse restaurants vervangen door kartonnen exemplaren. Dat kondigt de fastfoodketen dinsdag aan. Het gaat om een proefproject, waarbij ook gepolst zal worden naar de reactie van de klant.

‘De bedoeling is om op termijn plastic rietjes overal te bannen. Brussel geldt als piloot voor de rest van de wereld’, verklaarde Stephan De Brouwer, managing director van McDonald’s Belgium. Maar de timing voor de uitrol ligt nog niet vast: naast de mening van de klant zal ook worden gekeken hoe de kartonnen rietjes milieuvriendelijk en sociaal duurzaam kunnen worden geproduceerd.

De test met kartonnen rietjes zal worden uitgevoerd in de zes Brusselse vestigingen van McDonald’s en in die van Namen. Daar zullen de rietjes ook niet meer los te verkrijgen zijn. ‘De klant zal expliciet worden gevraagd of hij een rietje wilt, wat ook het bewustzijn moet vergroten’, aldus De Brouwer.

Het initiatief komt er niet toevallig nadat Brussels minister voor Milieu Céline Fremault (CDH) een verbod op plastic rietjes opperde. Dinsdag zei Fremault dat ze zelf contact heeft opgenomen met McDonald’s om te zoeken naar alternatieven. ‘Verandering is mogelijk, dit is het bewijs.’