Rijbewijs halen in Brussel? Verplichte EHBO-opleiding
Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets toont het goede voorbeeld. Foto: Belga

Wie na 1 november zijn of haar rijbewijs wil halen in Brussel, wordt verplicht om een EHBO-opleiding te volgen.

Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V) en het Belgische Rode Kruis hebben woensdag de EHBO-opleiding voorgesteld.

De doelstelling van de cursus is om de automobilisten een basisvorming te geven, zodat ze weten hoe ze moeten omgaan met slachtoffers in het verkeer. De eerste minuten na een ongeval zijn vaak cruciaal en dat werd woensdag gedemonstreerd met een simulatie van een ongeval met een bewusteloze chauffeur en een ongeval met een fietser.

‘Wie zo’n EHBO-opleiding volgde, zal nog voor de hulpdiensten arriveren de juiste dringende zorgen kunnen toedienen bij het slachtoffer van een verkeersongeluk’, stelt staatssecretaris Debaets.

De kosten voor de cursus neemt het Brussels gewest op zich, waardoor het kosteloos is voor de kandidaat-bestuurders. ‘We zien het als een investering in de verkeersveiligheid van alle Brusselaars en bij uitbreiding van heel het land’, aldus Debaets.

Vlaanderen

Het Brussels gewest wordt het enige gewest in België waar een EHBO-opleiding verplicht is voor het behalen van het rijbewijs. Vlaams verkeersminister Ben Weyts (N-VA) is niet van plan om het in Vlaanderen in te voeren. Er worden wel enkele vaardigheden geïntegreerd op de terugkomdag. ‘Vanaf volgend jaar keren beginnende chauffeurs na 9 maanden terug voor een extra lesdag’, zegt woordvoerder Jeroen Tiebout aan Het Laatste Nieuws.

Het Rode Kruis zal hiervoor jaarlijks ongeveer 20.000 cursussen geven. De vorming bestaat uit een theoretisch luik dat van thuis uit op internet kan worden gevolgd en een praktisch gedeelte van 3 uur praktijkles.

Vanaf 1 november maakt een risicoperceptietest deel uit van de vernieuwde Brusselse rijopleiding.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in