België ontsnapt aan Europees strafbankje
Valdis Dombrovskis Foto: EPA-EFE

De Europese Commissie wil niet dat er tegen België een nieuwe ‘tekortprocedure’ wordt geopend wegens een te hoge schuldgraad.

De Belgische schuld lag vorig jaar met 102,8 procent van het bbp nog altijd veel hoger dan de norm van 60 procent. Maar de Europese Commissie ziet toch geen reden om een tekortprocedure tegen ons land te openen. Dat heeft Valdis Dombrovskis, de vicevoorzitter van de Europese Commissie, gezegd bij de voorstelling van de jaarlijkse landenspecifieke aanbevelingen voor de EU-lidstaten.

Samen met de aanbevelingen maakte de Commissie ook een schuldenrapport op voor ons land. Net als een te hoog oplopend begrotingstekort, kan een te hoge schuldgraad aanleiding geven tot een strenger Europees toezicht op de overheidsfinanciën.

Italië

De Commissie beschikt niet over ‘voldoende robuust bewijs’ dat de bestaande criteria met de voeten getreden worden, vindt Dombrovskis. ‘Het rapport kan niet helemaal besluiten of het schuldcriterium al dan niet gerespecteerd wordt.’ Een overtuigde steun voor het begrotingsbeleid van ons land is dat niet, maar we ontsnappen wel aan het Europese strafbankje.

Ook Italië, waar een nieuwe regering in de steigers staat, ontsnapt aan een blaam ook al ligt de overheidsschuld er met meer dan 130 procent van het BBP nog een stuk hoger. Een blaam voor Italië zou als een Europese oorlogsverklaring aan de nieuwe Italiaanse regering zijn overgekomen. Mogelijk heeft ook ons land daarvan geprofiteerd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in