Waarom mannen op Tinder meer naar rechts swipen dan vrouwen
archiefbeeld. Foto: BELGAIMAGE

Gebruikers van datingapps zoals Tinder hebben niet meer sekspartners dan andere mensen. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Noorse Universiteit voor Wetenschap en Techologie, die werd gepubliceerd in het vakblad Personality and Individual Differences. Mannen en vrouwen gebruiken de apps wel anders.

Datingapps als Tinder en Bumble worden vaak gezien als de uitgelezen plek voor onenightstands. Een bevraging bij 600 Noorse universiteitsstudenten wijst nu echter uit dat gebruikers van die mobiele apps op basis van foto’s niet meer verschillende bedpartners hebben.

‘Deze apps zijn de nieuwe publieke ontmoetingsplaats geworden om te daten’, legt professor Leif Edward Ottesen Kennair uit. ‘Maar de meeste gebruikers van die apps zouden anders ook daten.’

‘Maar Tinder-gebruikers hebben niet meer losse sekspartners dan andere mensen die op korte termijn op zoek zijn naar een partner’, stelt professor Mons Bendixen, medeauteur van het onderzoek.

Evolutie doet vrouwen anders omgaan met Tinder

Mannen en vrouwen blijken apps als Tinder wel op een andere manier te gebruiken. Vrouwen zoeken langer tussen de foto’s, terwijl mannen volgens de onderzoekers efficiënter te werk gaan. Ze keuren meer kandidaten goed in minder tijd, en maken sneller een selectie in welke gebruikers ze echt hun tijd willen investeren.

Bij Tinder krijgen gebruikers foto’s van andere gebruikers te zien. Als ze geïnteresseerd zijn, swipen ze die naar rechts, anders naar links. Als twee personen in elkaar geïnteresseerd zijn, is er een match en kunnen ze met elkaar in gesprek gaan.

‘Mannen starten sneller een conversatie en nemen makkelijker contact op met hun matches’, legt Bendixen uit. ‘Ze zijn ook makkelijker geneigd om af te spreken met mensen die ze via datingapps leren kennen.’

Volgens professor Kennair liggen evolutionaire redenen aan de basis van die verschillende aanpak. ‘Vrouwen hebben veel meer te verliezen bij seksuele partners van slechte kwaliteit dan mannen. Daarom swipen mannen meer naar rechts.’