Cruciaal overleg over zware beroepen
Foto: BELGA

Vakbonden en werkgevers buigen zich vandaag over het voorstel van minister Bacquelaine over de zware beroepen. De vraag is of ze samen een uitweg vinden.

Minister van Pen­sioen Daniel Bacquelaine (MR) wil dat de vakbonden en werkgevers een lijst met zware beroepen in de privésector opstellen. In een wetsontwerp heeft hij de criteria opgesomd waaraan zo’n zwaar beroep moet voldoen. Het moet gaan om fysiek zwaar werk, een belastende werkorganisatie of gevaarlijk werk. Stress is een verzwarende factor.

Maar zowel werkgevers als vakbonden noemen dat ‘onwerkbaar’. In een gemeenschappelijk persbericht hekelen de vakbonden dat ‘een lijst van zware beroepen onvoldoende de complexiteit van de werkvloer dekt’. Zij willen dat Bacquelaine zelf met een lijst over de brug komt. ‘Wij willen niet de arbiter zijn die moet beslissen welke functie zwaar is en welke niet’, zeggen de bonden.

Maat voor niets

De werkgevers vrezen dat via deze regeling te veel beroepsgroepen vroeger met pensioen kunnen. ‘Sommige verplegers werken ’s nachts, anderen niet. Dan hebben die toch niet allemaal een zwaar beroep?’, klinkt het. De sociale partners voelen er meer voor om te werken met criteria om uit te maken wie vroeger met pensioen mag.

Gisteren was er al een eerste overlegmoment over het voorstel van Bacquelaine in het Beheerscomité van de Rijksdienst voor Pensioenen. Maar dat was een maat voor niets, omdat er niet genoeg werkgeversvertegenwoordigers kwamen opdagen. Het quorum werd niet bereikt om de vergadering te laten doorgaan.

Alternatieve piste

Vanochtend om halftien buigt ook de Groep van Tien zich over het voorstel van ­Bacquelaine. Zowel vakbonden als werkgevers noemen die vergadering ‘cruciaal’ omdat ze moet uitwijzen of beide partners samen een alternatieve piste kunnen uitwerken en een lijst met zware beroepen opstellen.

Indien dat het geval is, zullen ze de Nationale Arbeidsraad de opdracht geven om dat alternatief uit te werken. Lukt dat niet, dan valt te vrezen dat ze geen gemeenschappelijk advies zullen afleveren. In dat geval zullen de beide sociale partners een afzonderlijk advies overmaken aan Bacquelaine.