SP.A vertrouwt minister Vandeput niet meer
Dirk Van der Maelen met de mail van ‘een topmilitair.’ Foto: ISOPIX

SP.A-kamerlid Dirk Van der Maelen dient een motie van wantrouwen in tegen minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA).

Na drie hoorzittingen in de commissie Defensie over de vervanging van de F-16’s en de mogelijk langere levensduur van de toestellen, blijft de SP.A ervan overtuigd dat minister van Defensie Steven Vandeput gelogen heeft in het dossier. Die stelling verdedigt Van der Maelen al van bij het begin en leidde vorige week in de commissie nog tot een hoogoplopende discussie met de minister. Hij dient daarom een motie van wantrouwen in tegen Vandeput.

De SP.A'er blijft ook hameren op vooringenomenheid in het vervangingsdossier. Volgens hem had zowel Defensie als de minister van in het begin een boon voor de F-35 van Lockheed Martin.

Mist spuien

Vanmiddag interpelleerde Van der Maelen premier Charles Michel (MR) ook al over de zaak. Die antwoordde dat hij niet kan antwoorden op basis van ‘insinuaties’ die Van der Maelen maakt op basis van mails van wie hij de afzender weigert bekend te maken. Van der Maelen wil alleen kwijt dat het om een ‘topmilitair’ zou gaan. ‘De premier heeft zich fors uitgesproken tegen de manier waarop Dirk Van der Maelen mist blijft spuien in dit dossier’, zegt de woordvoerder van de premier.

‘Dit verdient zelfs geen debat meer’, reageert ook Richard Miller (MR), lid van de commissie Defensie. ‘De voorbije weken is de argumentatie van meneer Van der Maelen door de ene na de andere genodigde in de commissie Defensie tegengesproken. Hij zwaait nu met nieuwe gelekte mails, maar zolang hij niet wil zeggen van wie die afkomstig zijn, is dit zonder voorwerp. Hij zal toch echt met andere munitie moeten komen als hij echt iets wil bereiken.’

Ook bij CD&V is er geen steun voor het voorstel van Van der Maelen. Veli Yüksel: 'Ik heb geen enkel nieuw element gehoord. De smoking gun heeft Dirk Van der Maelen tot nu ook niet gepresenteerd.' 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig