Deze tien trips moet u dit jaar gedaan hebben
Bologna, Italië, volgens LonelyPlanet een must-visit in 2018. Foto: © Marcelino Ramírez

Experts van reiswebsite LonelyPlanet hebben tien Europese hotspots voor 2018 opgelijst.

‘De enige vraag is: waarheen gaan we eerst?’, kondigt LonelyPlanet zijn lijst van tien Europese topbestemmingen voor 2018 aan. De lijst wordt aangevoerd door de Italiaanse regio Emilia-Romagna, waar onder meer Bologna ligt. Daar moet u volgens de reiswebsite zeker FICO World Eataly bezoeken. En dankzij nieuwe, rechtstreekse vluchten vanuit Londen, kan dat in 2018 nóg gemakkelijker.

Op de tweede plaats heeft LonelyPlanet de noord-Spaanse regio Cantabrië gezet. ‘Uitnodigend groen’ en ‘een onverwachte Spaanse schat’, vindt men. Een bezoek aan Cantabrië begin je volgens LonelyPlanet best in de havenstad Santander. Andere must-sees: de Picos de Europa, Santillana del Mar en de Ebro rivier.

Deze tien trips moet u dit jaar gedaan hebben
Verrassende vierde: Kosovo. Foto: pixabay

Onze noorderburen kapen met de provincie Friesland de bronzen medaille weg, volgens LonelyPlanet veel interessanter dan pakweg Amsterdam. Dat Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018 is, heeft er allicht toe bijgedragen. ‘De stad zet alles op alles met een programma vol installaties, festivals en events’, klinkt het.

Art de vivre

Kosovo staat eerder verrassend op vier, ‘op een of andere manier onder de radar van vele reizigers gebleven’. Maar volgens LonelyPlanet zijn er redenen genoeg om het land te bezoeken, tien jaar na zijn onafhankelijkheid: wandelpaden, prachtige landschappen, wijngaarden, de jongste en meest energierijke bevolking van Europa, enzovoort.

De Franse Provence vervolledigt de top vijf, dat als geen andere regio in Europa l’art de vivre belichaamt. Een romantische wandeling tussen lavendelvelden en olijfboomgaarden kunt u afwisselen met een plons in turquoise calanques en gezellige avondjes in het chique Aix-en-Provence en het bruisende Marseille.

Deze tien trips moet u dit jaar gedaan hebben
Ook de Litouwse hoofdstad Vilnius haalde de lijst. Foto: REUTERS

Op zes plaatst LonelyPlanet de Schotse stad Dundee, gevolgd door het verborgen Griekse Mikres Kyklades, de Litouwse hoofdstad Vilnius en de Vipava vallei in Slovenië. De Albanese stad Tirana sluit de lijst af, en op de website van LonelyPlanet kunt u ontdekken waarom.