De pils, een Belgische trots met Tsjechische roots?
Foto: Alken-Maes
Dat we in Vlaanderen trots zijn op streekproducten die wereldberoemd worden, spreekt voor zich. Maar vraag je je weleens af waar jouw favoriete stukje drinkbare cultuur vandaan komt? We nemen je mee terug in de tijd naar 1928 …
Dossier aangeboden door Cristal Alken.

Het jaar van de Olympische Zomerspelen in Amsterdam, de eerste ‘sprekende film’ in de Verenigde Staten, de uitvinding van de Geigerteller en een doorbraak in de wereld van het bier. We bevinden ons in het Limburgse Alken, waar Brouwerij Alken zijn vijfde verjaardag viert. De twee jonge knapen Edouard Boes en Jozef Indekeu runnen de brouwerij en waren vastberaden om de eerste echte pils van lage gisting op de Belgische markt te brengen.

Het duo ging aan het brouwen volgens de authentieke eigenschappen van de Tsjechische pils, iets wat in België nooit eerder gedaan was. “Op dat moment was men er in België van overtuigd dat het onmogelijk was om in ons land een echte Tsjechische pils te brouwen”, vertelt Yannick Boes, nakomeling van de stichter van Brouwerij Alken. “De komst van het bier sloeg dan ook in als een bom.”

Iedereen was verrast en vooral benieuwd: de Belg had nog nooit een gehopte pils van lage gisting geproefd. Het werd een instant hit: in een mum van tijd was Limburg in de ban van het bier dat ‘Cristal’ genoemd werd en niet veel later volgde de rest van het land. Niet alleen de stijl en smaak waren ongezien, maar ook het flesje. Voor het eerst kwam er bier op de markt in een volume van 25 centiliter. In 1989 kreeg Brouwerij Alken in Londen de Gouden Medaille (Monde Selection) voor kwaliteit.

Waar komt die kwaliteit nu eigenlijk vandaan? Wel, het grote verschil zat – en zit – ‘m in het water en de hop. Om een pils te brouwen moet je immers zacht en dus gemineraliseerd water gebruiken. Zo krijgt het bier een fris en dorstlessend karakter. En de hop waar Edouard en Jozef voor kozen, de Saaz-hop uit Tsjechië, maakt dat het Belgische bier met Tsjechische roots vandaag zo’n mooie reputatie heeft. De hop voegt florale aroma’s en accenten van citrus aan het bier toe, wat die heerlijk hoppige afdronk verklaart.
 

Meer weten over de wereld van Cristal?
Kennismaken met het karakter van deze Limburgse trots doe je hier.