Belgische IS-strijder ter dood veroordeeld in Irak
Tarik Jadaoun, rechts op de foto, in de cel Foto: AFP

Tarik Jadaoun, een van de bekendste nog levende Belgische leden van Islamitische Staat (IS), is in Irak ter dood veroordeeld.

Jadaoun, die ook bekend is onder de strijdersnaam Abu Hamza Al-Belgiki, was in 2014 toegetreden tot IS. Vorig jaar werd hij gearresteerd tijdens de slag om Mosoel, de voormalige ‘hoofdstad’ van IS in Irak.

De Syriëstrijder uit Verviers moest zich de voorbije maanden voor de rechtbank in Bagdad verdedigen voor ‘lidmaatschap van IS’ en ‘het uitvoeren van aanvallen’. Tijdens het proces minimaliseerde hij zijn rol. ‘Ik was geen strijder. Ik leidde voor IS een afdeling van verpleegkundigen, ik verzorgde iedereen. Ik heb gewerkt in het ziekenhuis al-Joumhouriya in Mosoel en in mobiele ziekenhuizen in Makhoul en in Bayji’, zo stelde hij. ‘Het spijt me. Ik was op een dwaalspoor beland en wil een beroep doen op jullie goedheid.’

In 2014 gaf hij nog een interview aan de Franse televisiezender France 2, waarin hij met aanslagen dreigde. ‘Jullie zullen nooit veilig zijn. (...) We weten hoe we de grenzen moeten oversteken en we zijn niet bang van de politie. Ik heb een plan in mijn hoofd’, zei hij.

In online videoboodschappen riep Jadaoun dan weer westerse jihadi’s op tot terroristische aanslagen. Op zijn Facebookprofiel postte hij ook een foto van ‘zijn eerste dode’: een Koerdische soldaat.

De IS-strijder is nu dus ter dood veroordeeld, maar zou nog in beroep kunnen gaan. 

Geen goodwill

De federale regering heeft al eerder verklaard niet te zullen tussenkomen als Belgische Syriëstrijders in het buitenland de doodstraf krijgen. 'Wie bepaalde keuzes in het leven maakt, moet de gevolgen dragen’, zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) eind vorig jaar. 'Dat is gewoon gezond verstand. Dit zijn mensen die zich met geweld tegen de fundamenten van onze maatschappij keren. En nu ze in de penarie zitten, zouden we moeten gaan onderhandelen om ze terug naar die maatschappij te brengen. We gaan natuurlijk de regels van het internationaal recht respecteren, maar negotiëren over een eventuele terugkeer, dat is niet aan de orde.'

Ook de premier liet al weten dat er niet zou onderhandeld worden met oorlogsmisdadigers.