Zo bereidt Zweden zijn bevolking voor op oorlog
Foto: EPA

Wat moet u doen als er een oorlog uitbreekt? De Zweedse overheid stuurt daarover een brochure naar al zijn inwoners. ‘Iedereen moet zijn steentje bijdragen.’

Voor het eerst in meer dan een halve eeuw informeert Zweden al zijn 4,8 miljoen huishoudens wat ze moeten doen in het geval van een oorlog.

De brochure Om krisen eller kriget kommer (als er een crisis of oorlog uitbreekt) legt uit hoe mensen aan basisnoden kunnen voorzien, zoals voedsel, water, warmte. Zo krijgen ze de raad om waterflessen, warme kleding, slaapzakken en niet-bederfelijke levensmiddelen op te slaan.

De Zweden krijgen informatie over waar er schuilkelders zijn en wat de waarschuwingssignalen betekenen. Er wordt ook gewezen op de gevaren van cyber- en terreuraanvallen en van de klimaatverandering. Een pagina van de twintig gaat over het identificeren van fake news.

Dienstplicht

‘Hoewel Zweden veiliger is dan veel andere landen, zijn er nog altijd bedreigingen voor onze veiligheid en onafhankelijkheid’, klinkt het. ‘Als u voorbereid bent, dan verbetert u mee de capaciteit van het land om met een grote spanning om te gaan.’

Naast to-dolijstjes en informatie over schuilkelders en alarmen krijgen de Zweden informatie over de militaire of burgerlijke dienst en de dienstplicht voor 16- tot 70-jarigen. ‘Iedereen moet zijn bijdrage leveren’, klinkt het. Het land voerde vorig jaar de dienstplicht opnieuw in vanwege de groeiende bezorgdheid rond de militaire manoeuvres van Rusland in de Baltische staten. Zweden overweegt daarom ook een lidmaatschap van de Navo.

Oorlog

De brochure past in een sensibiliseringsweek rond noodgevallen. Gelijkaardige pamfletten werden in 1943 verspreid in Zweden, dat neutraal was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tot 1961 werd regelmatig een update uitgegeven. Tot 1991 nog naar overheidsmedewerkers.

Zweden is al meer dan 200 jaar niet meer in oorlog geweest. Als het land toch wordt aangevallen, ‘dan zullen we nooit opgeven’, zegt de brochure.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in