‘Onderzoek migratiewetten op discriminatie’

38 organisaties die strijden tegen discriminatie hebben een ‘coalitie voor een interfederaal actieplan tegen racisme’ opgericht. Vandaag stelt het collectief haar actieplan voor in de Kamer.

De organisaties vragen om betere gerechtelijke opvolging van discriminatie, met onder meer praktijktests, mystery shopping en effectieve sancties. Ambtenaren moeten ook het recht hebben om religieuze tekens te dragen en antiracistische organisaties krijgen het best voldoende subsidies voor het actieplan. Racisme bij de politie staat hoog op de prioriteitenlijst van de coalitie. Ze verwachten actie tegen ­etnisch profileren en externe audits van de werking van comité P en het opleidings- en rekruteringsbeleid van de politie.

Opvallend is ook de oproep voor een ‘antidiscriminatietoets’, naar analogie met de ‘armoedetoets’. Elke nieuwe wet moet door een onafhankelijke instelling onderzocht worden op directe of indirecte discriminatie. Wat prioritair een antidiscriminatietoets moet krijgen, volgens de coalitie: alle bestaande migratiewetten.

De bevoegde staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) beloofde een plan in 2018. Die belofte houdt volgens haar kabinet ook stand, maar een concrete timing is er nog niet.