Rechtenprofessor Conte voorgedragen als Italiaanse premier
Giuseppe Conte Foto: epa
Luigi Di Maio, voorzitter van de Italiaanse Vijfsterrenbeweging (M5S), heeft Giuseppe Conte voorgesteld als kandidaat-premier van de gezamenlijke regering met de rechtse Lega. Het is nu aan de Italiaanse president om te beslissen of hij de nominatie aanvaardt.

'Ik ben heel trots over deze keuze, Giuseppe Conte wordt het hoofd van een regering waarover twee politieke krachten akkoord gingen', verwees M5S-voorzitter Di Maio naar de coalitie met de Lega. De twee eurosceptische anti-establishmentpartijen bereikten vrijdag een overeenkomst over een regeerakkoord.

Met Conte (53) kiezen de twee partijen voor iemand zonder politieke ervaring. Hij doceert rechten aan de universiteiten van Firenze en Rome, waar de professor ook een eigen advocatenpraktijk heeft. Conte staat dicht bij de Vijfsterrenbeweging en nam al deel aan conferenties van M5S. In één van zijn weinige pulieke optredens beloofde Conte al om de Italiaanse bureaucratie te vereenvoudigen. 'We moeten drastisch snoeien in de vele nutteloze wetten.'

Het is nu aan de Italiaanse president Sergio Mattarella om te beslissen over de kandidatuur van Conte en over het gezamenlijke regeerakkoord van de Vijfsterrenbeweging en de Lega. In Italië heeft de president geen louter protocollaire functie. Hij moet waken over de toekomst van het land en de kans bestaat dus dat hij de twee partijen terug naar de onderhandelingstafel stuurt.