Ouders Mawda vragen parlementaire onderzoekscommissie
De ouders van Mawda met hun zoontje op de persconferentie. bdw Foto: bdw

De advocaten die de ouders van Mawda, de 2-jarige peuter die werd doodgeschoten bij een achtervolging in de buurt van Bergen, vertegenwoordigen, vragen een onafhankelijke parlementaire onderzoekscommissie.

De vader van Mawda deed maandag op een persconferentie via een tolk nog eens zijn verhaal. Daarbij klonk het dat de bestelwagen achtervolgd werd door een viertal politiewagens, eentje aan elke kant van de bestelwagen en twee achter de bestelwagen.

De familie van Mawda zou voorin naast de chauffeur gezeten hebben, terwijl er zich achterin nog een familie bevond. Die zou de ruiten achterin stukgeslagen hebben om via het raam te tonen dat er zich kinderen in het voertuig bevonden.

Het dodelijk schot zou uiteindelijk gekomen zijn vanuit de politiewagen die links naast het voertuig reed. Het schot zou de chauffeur gemist hebben en de tweejarige peuter geraakt hebben.

Daarop zou een politieman nog eerste hulp toegediend hebben, maar zou de ambulance nog 20 tot 30 minuten op zich hebben laten wachten. De ouders mochten naar eigen zeggen niet mee met het kind en hoorden pas in de loop van vrijdag, nadat ze in een cel vastgehouden werden, dat hun dochter overleden was.

Volgens Olivier Stein, de advocaat van de ouders, komt hun versie van de feiten niet overeen met de versie van het parket. Hij vraagt daarom dat een onafhankelijke parlementaire onderzoekscommissie de zaak bekijkt.