Regering-Trump dreigt met ‘strengste sancties ooit’ tegen Iran
Mike Pompeo. Foto: AFP

De Amerikaanse regering gaat ongeziene financiële druk uitoefenen op Iran. ‘Iran zal moeten vechten om de economie draaiende te houden’, aldus minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Iran vraagt de EU ondertussen om garanties dat het economische luik van het nucleaire akkoord standhoudt.

In zijn eerste belangrijke toespraak maakte de nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, het ‘Plan B’ bekend van de VS, nadat president Donald Trump twee weken geleden de stekker trok uit het nucleaire akkoord met Iran.

Pompeo noemde twaalf voorwaarden waaraan Teheran moet voldoen om in aanmerking te komen voor een nieuwe deal. Naast veel verregaandere eisen over het terugschroeven van het kernprogramma, wil de regering-Trump ook dat Iran zich niet langer moeit met conflicten in het Midden-Oosten. Pompeo verwees daarbij onder andere naar Iraanse troepen in Syrië en de steun van Iran aan de Houthi-rebellen in Jemen.

De voormalige CIA-baas beloofde dat de sancties van de VS tegen Iran niet zullen aangepast worden zo lang Iran zijn beleid niet verandert. ‘We zullen ongeziene financiële druk uitoefenen op het Iraanse regime’, dreigde Pompeo. ‘Iran zal moeite hebben om de economie draaiende te houden.’

‘Er zal voor de leiders in Teheran geen twijfel bestaan over onze intenties’, besloot Pompeo. ‘Iran zal nooit nog carte blanche krijgen om het Midden-Oosten te domineren.’

Iran vraagt EU om garanties

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif roept de Europese Unie ondertussen op om de nucleaire deal te redden, maar ook effectief de investeringen in Iran te verhogen. Dat deed Zarif tijdens een onderhoud met Europees Commissaris voor Energie Miguel Arias Canete.

Volgens Zarif dreigen grote Europese bedrijven, ondanks de steun van de EU voor de deal, om de samenwerking met Iran stop te zetten. Teheran vraagt dat de Unie binnen dit en enkele weken met garanties komt over de economische voordelen die Iran beloofd werden voor het stopzetten van zijn kernwapenprogramma.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas vroeg de andere ondertekenaars van het Iran-akkoord in Buenos Aires, waar de buitenlandministers van de G20 samenkomen, om zich aan de deal te houden. ‘Opgeven betekent het tegemoet gaan van een onzekere toekomst als het gaat over de nucleaire wapens van Iran. Het gaat niet echt over Iran, het gaat over onze eigen oorspronkelijke veiligheidsbelangen, zowel de Duits als de Europese.’

Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië strijden sinds de terugtrekking van Amerika voor het behoud van de deal. Ook China en Rusland willen hem behouden.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo komt niet naar de G20-top. Ook de Russische en Franse ministers en de hoge vertegenwoordiger van het buitenlandse beleid van de Europese Unie zijn niet aanwezig, waardoor de kans klein is dat er daar vooruitgang komt in het dossier.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig