Calvo: ‘N-VA flirt steeds meer met extreemrechts’
Kristof Calvo (Groen) Foto: Photo News

Kristof Calvo (Groen) heeft zondagmiddag in het VTM Nieuws zwaar uitgehaald naar N-VA. Hij noemde de partij onder andere ‘Vlaams Belang Light’.

Calvo zat in het VTM Nieuws om zijn nieuw boek ‘Leve Politiek’ - waarin hij onder meer voorstelt om vijf van de zes parlementen af te schaffen - voor te stellen. Toen het over N-VA ging, was de politicus bijzonder scherp. ‘N-VA flirt steeds meer met extreemrechts’, zegt hij. ‘N-VA is aardig op weg om meer te realiseren van het 70 punten-plan van het Vlaams Blok dan van het eigen verkiezingsprogramma.’

Daarmee verwijst Calvo naar de beslissing van N-VA-regeringsleden Johan Van Overtveldt en Theo Francken om bij de Nationale Bank een studie te bestellen over de economische impact van de migratie. ‘Het uitvoeren van een studie in verband met de kosten-batenanalyse van de massale aanwezigheid van vreemdelingen in ons land stond in dat controversiële 70-puntenplan van Vlaams Blok uit 1992 op de vijfde plaats’, aldus Calvo.

Ook CD&V liet zich vrijdag kritisch uit over de bestelde studie over migratiekosten. ‘Het wordt vaak als een taboe gezien, maar dat hoeft het niet te zijn. Meten is weten’, reageerde Theo Francken aan De Standaard.

Kernenergie

Calvo was zondagmiddag ook niet te spreken over de houding van N-VA in het debat rond kernenergie. N-VA blokkeert een kernuitstap, volgens Calvo, en is daarmee ‘een pleitbezorger voor de Franse multinational Engie’.

‘Ik stel meer en meer vast dat lang niet meer het Nederlands de belangrijkste taal is voor de N-VA, maar wel de taal van het grote geld, ook als de betrokken personen Frans praten’, zei Calvo. ‘N-VA spant zich sterk in voor een Franse multinational. Dat is toch moeilijk te begrijpen voor een Vlaams-nationalistische partij. N-VA is de beste lobbyist.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in