Eerste kiezers in Venezuela naar de stembus, oppositie boycot presidentsverkiezing
President Maduro brengt zijn stem uit in de Venezolaanse hoofdstad Caracas Foto: EPA-EFE

De eerste Venezolaanse kiezers zijn zondagmorgen naar de stembureaus getrokken om hun stem uit te brengen in de presidentsverkiezingen. Die zullen hoogstwaarschijnlijk een tweede ambtstermijn opleveren voor president Nicolás Maduro.

De stembureaus gingen om 6 uur ‘s morgens lokale tijd open, en zullen om 18 uur lokale tijd sluiten. De kandidaten zijn zittend president Nicolás Maduro, oppositiekandidaat Henri Falcón, de evangelische predikant Javier Bertucci en de afvallige socialist Reinaldo Quijada.

Zo’n 20,5 miljoen mensen mogen gaan stemmen, maar vele analisten verwachten een lage opkomst omdat de oppositiecoalitie MUD opriep tot een boycot. Ze ziet de verkiezingen als een schijnvertoning, met als enige doel het legitimeren van een voortzetting van Maduro’s heerschappij.

Ook de Verenigde Staten, de Europese Unie en veertien Latijns-Amerikaanse landen beschouwen de verkiezingen als ondemocratisch.

Venezuela, dat pakweg dertig jaar geleden tot de rijkste landen van Latijns-Amerika behoorde, wordt nu bij de failed states gerekend. Het heeft grotere olievoorraden dan Saudi-Arabië en toch leeft tegenwoordig acht op de tien Venezolanen onder de armoedegrens.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in