‘Betaal psycholoog en diëtist terug om maagoperatie te vermijden’
Foto: BERT DE DEKEN

Het aantal maagoperaties in ons land is de laatste vijf jaar sterk gestegen, waardoor de kosten voor de sociale zekerheid zijn opgelopen. Dat zegt N-VA-Kamerlid Yoleen Van Camp op basis van cijfers van minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

De N-VA vraagt minister De Block daarom om ook consultaties bij een psycholoog of diëtist voor mensen met overgewicht terug te laten betalen, om zo een duurdere operatie te kunnen vermijden.

Het aantal patiënten dat een maagoperatie ondergaat, is de afgelopen vijf jaar fors gestegen. In 2012 waren het er bijna 11.000, in 2016 - de meest recente cijfers - gaat het om iets meer dan 14.000 mensen, een toename met 28 procent.

De kosten voor de sociale zekerheid stegen navenant. In 2012 ging het nog om 52,5 miljoen euro, in 2016 was dat al 64 miljoen euro. Kosten die volgens N-VA-Kamerlid Yoleen Van Camp deels vermeden kunnen worden, want niet iedereen die een maagoperatie ondergaat, heeft er ook één nodig. ‘Vaak kunnen gewichtsproblemen al worden opgelost door consultaties bij een diëtist of een psycholoog, maar die worden niet terugbetaald voor mensen met overgewicht, waardoor het probleem ontspoort en mensen uiteindelijk met obesitas op de operatietafel belanden’, stelt Van Camp.

‘Budget nodig’

‘Betaal psycholoog en diëtist terug om maagoperatie te vermijden’
Foto: BELGA

‘Met het budget dat vandaag gaat naar de behandeling van obesitas of zwaarlijvigheid, kunnen patiënten gedurende één jaar bijna dagelijks op consultatie’, zegt Van Camp.

Het kabinet-De Block benadrukt dat de minister op zich openstaat voor een verdere uitbreiding van de terugbetaling van consultaties bij de psycholoog. Er wordt verwezen naar de beslissing van eind vorige week om sessies voor mensen met bijvoorbeeld angststoornissen, depressie, trauma of verslaving terug te betalen.

‘Minister De Block wil dit graag verder uitbreiden, maar daar is budget voor nodig. Ze roept mevrouw Van Camp dan ook op om haar invloed in haar partij te laten gelden om zo meer budgettaire ruimte vrij te maken’, klinkt het op het kabinet.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in