‘Hele eurozone in gevaar als Italië afspraken niet nakomt’
Bruno Le Maire Foto: AP

De stabiliteit van de eurozone komt in het gevaar als de nieuwe Italiaanse regering eerdere afspraken over het begrotingsevenwicht en de staatsschuld niet nakomt. Hiervoor waarschuwt Bruno Le Maire, de Franse minister van Economie.

De populistische Vijfsterrenbeweging en het rechtse Lega presenteerden vrijdag een regeringscontract, waarmee ze naar eigen zeggen ‘de Italianen hun trots willen teruggeven’. Concreet komt het erop neer dat ze eerdere bezuinigingsmaatregelen willen terugdraaien, om komaf te maken met het ‘dictaat vanuit Brussel’.

Vanuit Frankrijk klinkt echter al meteen een waarschuwend geluid. ‘Indien de nieuwe Italiaanse regering het risico neemt eerder gemaakte afspraken over de staatsschuld, het begrotingsevenwicht en de autonomie van de banken niet na te komen, dan brengt dat de stabiliteit van de voltallige eurozone in gevaar’, zei minister Le Maire zondag tijdens een interview op de Franse televisie.

De partijvoorzitters van de Vijfsterrenbeweging en Lega, Luigi Di Maio en Matteo Salvini, zijn van plan hun regeringscontract maandag voor te stellen aan de Italiaanse president, om meteen daarna een eurokritische regering te vormen.

Toekomst in Europa

‘Elke Italiaan moet beseffen dat de toekomst van Italië in Europa ligt, en nergens anders. En om die toekomst daadwerkelijk binnen Europa te houden, moeten de regels nageleefd worden’, benadrukte Le Maire verder.

’Uiteraard respecteren we de vrij keuze van het Italiaanse volk, maar dit gaat om engagementen die veel verder gaan dan de nationale belangen’, besloot hij.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in