Brand op militair terrein in Limburg onder controle, mogelijk kwaad opzet
Foto: HBVL

Op het militaire schietterrein in Houthalen-Helchteren en Meeuwen-Gruitrode zijn zondag over een afstand van drie kilometer voorlopig achttien verschillende brandhaarden ontdekt. Het leger, politie en het gerecht houden rekening met kwaad opzet.

De eerste meldingen van de brand in het heidegebied kwamen rond 7 uur binnen. Over een afstand van drie kilometer heeft de brandweer achttien brandhaarden ontdekt.

'Onze politiediensten zijn nu bezig met het bewaken van de rand van het militaire domein, terwijl de militaire politie het schietterrein zelf in het oog houdt. Er zal verder onderzoek gebeuren naar het ontstaan van de brand. Er zal onder meer een hond worden ingezet', aldus Lode Ceyssens (CD&V), burgemeester van Meeuwen-Gruitrode. Er werden zondag geen schietoefeningen gehouden.

Een eerste brandje werd zondag kort voor 7 uur aan de Forelstraat in Houthalen-Helchteren ontdekt. De brandweer had het vuurtje snel geblust, maar vervolgens kwamen er nog meldingen binnen. De laatste melding van een brandhaard liep rond 8.30 uur binnen.

De brandhaarden liepen dwars over het militair domein en eindigden in de buurt van de Gestelstraat in Meeuwen-Gruitrode.Brandweerkorpsen van de hulpverleningszones Oost-, Noord- en Zuid-West Limburg gingen ter plaatse om de heidebrand te blussen.

Geurhinder

'Op een gebied van 2.500 hectare is vijf hectare in de vlammen opgegaan. Dat viel dus gelukkig nog heel goed mee. Maandag zal het gebied van de brandhaarden nog verder in kaart worden gebracht. De samenwerking tussen de verschillende diensten liep heel goed', voegde burgemeester Alain Yzermans (SP.A) van Houthalen-Helchteren eraan toe.

De brandweerkorpsen zijn nog bezig met het nablussen. Dat zal mogelijk nog lichte rook- en geurhinder veroorzaken. Vooral Houthalen-Oost, Meulenberg en de omgeving van de Plas in Kelchterhoef kampten zondagvoormiddag met geurhinder door de rookpluimen.

In de buurt heeft het dancefestival Extrema Outdoor plaats, maar er waren geen bijzondere maatregelen nodig voor het terrein of voor de festivalcamping. Er was geen gevaar voor omwonenden.

Wel waren er in de omgeving veel meldingen van rookhinder, vooral in de omgeving van Houthalen-Oost, Meulenberg en aan de Plas in Houthalen-Helchteren.

Bij het nablussen zal er de komende uren mogelijk nog lichte rook- en geurhinder zijn.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in