Lichamen van 22 slachtoffers van Franco teruggegeven aan families
Een nabestaande met de stoffelijke resten van een familielid Foto: REUTERS

In Spanje zijn de overblijfselen van 22 mensen die tijdens de dictatuur van generaal Francisco Franco omkwamen, teruggegeven aan hun families. Dat gebeurde zaterdag tijdens een ceremonie in Guadalajara, waar een massagraf werd blootgelegd.

In het massagraf liggen vermoedelijk 800 slachtoffers van politiek geweld van het dictatoriale regime van generaal Francisco Franco. Tijdens de ceremonie werden de stoffelijke resten aan de families gegeven in eenvoudige houten dozen, bedekt met een rood fluwelen deken, een witte anjer en een foto van de overledene.

Voor de familie komt er zo een einde van jaren van onzekerheid. De families planden later zaterdag nog een echte begrafenis voor hun familieleden.

De Association for the Recovery of Historical Memory, de organisatie die zich bezighoudt met het opgraven en identificeren van lichamen die gedumpt werden in een massagraf, heeft 114.226 gevallen gedocumenteerd van mensen die in massagraven in Spanje begraven liggen. Desondanks is van vele doden niet nog altijd niet geweten waar ze liggen.

Amnestiewet

Lichamen van 22 slachtoffers van Franco teruggegeven aan families
Foto: AP

Om de overgang naar een democratie te vergemakkelijken werd in 1977, enkele jaren na Franco’s dood, werd het ‘El pacto del olvid’ of het ‘Pact van het vergeten’ goedgekeurd. De amnestiewet schonk genade aan alle politieke misdaden die tijdens de burgeroorlog en de dictatuur van Franco gepleegd werden.

Sindsdien hebben sommigen gestreden voor het opgraven van familieleden die gedumpt werden in ongemerkte massagraven. Het massagraf van Guadalajara, waar naar schatting 800 lichamen liggen, is hier een van.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in