De film 'Girl' van de Belgische regisseur Lukas Dhont heeft de Caméra d'Or gewonnen op het filmfestival van Cannes. Dat is de bekroning voor de beste debuutfilm. Het is al de vierde bekroning voor de film op het prestigieuze filmfestival.

Het is een ware triomftocht geworden voor 'Girl', het speelfilmdebuut van de 26-jarige regisseur Lukas Dhont met de 16-jarige acteur Victor Polster in de hoofdrol. De film vertelt het waargebeurde verhaal van een tiener die geboren is als jongen en ballerina wil worden.

Nadat de film eerder al drie prijzen in de wacht sleepte, kwam zaterdagavond tijdens de officiële slotceremonie de kers op te taart met de Caméra d'Or, de bekroning van het beste regiedebuut. Dit jaar waren er 18 debuutfilms in de running voor de Caméra d'Or.

Volgens het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) is Dhont de eerste Vlaamse filmmaker die de Caméra D'Or wint. 'Hij plaatst zich daarmee in het rijtje van eerdere laureaten als Steve McQueen, Jafar Panahi, Jim Jarmusch en Jaco Van Dormael'. Die laatste won in 1991 de Caméra d'Or met Toto le Héros'.

Dat het er goed uitzag voor 'Girl' bleek vorige week al tijdens de premiere in Cannes. Na afloop werd Dhont getrakteerd op een staande ovatie, die de gewoonlijke duur bij premières ver oversteeg. Toen de zichtbaar ontroerde regisseur met zijn cast en crew de zaal verliet, stonden er nog mensen te applaudisseren.

Vier prijzen

'Girl' won ook de Queer Palm 2018, een bekroning voor films in Cannes die thema's als homoseksualiteit, biseksualiteit of transseksualiteit in de kijker zetten. Acteur Victor Polster kreeg de prijs voor de beste vertolking in de competitie 'Un certain regard'. In dezelfde competitie kreeg de film ook de prijs van de internationale fimcritici (Fipresci).

In zijn dankwoord bedankte Dhont zijn entourage. 'Ik draag de film op aan twee buitengewone mensen. Zij, zonder wie de film er niet gekomen zou zijn (en op wiens verhaal de langspeelfilm is gebaseerd, red.) En hij, die op 16-jarige leeftijd de rol op zich genomen heeft zonder zich zorgen te maken over wat men zou zeggen'. De 16-jarige hoofdrolspeler Victor Polster, naar wie Dhont verwijst nam samen met hem de trofee in ontvangst.

'Girl' verschijnt bij ons na de zomer in de bioscoop. Kort na de prijsuitreiking maakte streamingsite Netflix overigens bekend dat het de Belgische film heeft gekocht voor het Amerikaanse publiek.

Gouden Palm

Op de awardceremonie in Cannes werden uiteraard ook nog heel wat andere filmprijzen uitgereikt. De prestigieuze Gouden Palm ging dit jaar naar de Japanse film 'Shoplifters' van Hirokazu Kore-Eda. De Grand Prix, de officieuze 'tweede plaats', was voor BlacKkKlansman van Spike Lee. Jean-Luc Godard kreeg voor zijn 'Livre d’image' een eenmalige Palme d'or spéciale.