Drie nieuwe gevallen van ebola in Congo
Foto: REUTERS

In het noordoosten van Congo zijn vrijdag drie nieuwe gevallen van ebola bevestigd. Dat brengt het totale aantal bevestigde diagnoses volgens het Congolese ministerie van Volksgezondheid op zeventien.

De drie nieuwe gevallen van ebola zijn vastgesteld in de stad Mbandaka. ‘Daarnaast bleken acht geteste personen de ziekte niet te hebben’, meldt de Congolese minister van Volksgezondheid, Oly Ilunga, in een persbericht.

‘Een twintigtal andere personen worden nog onderzocht. In de hele regio wordt nu in totaal bij 43 mensen ebola vermoed’, besluit Ilunga.

Mbandaka, een stad met 1,2 miljoen inwoners, bevindt zich 700 kilometer ten noorden van hoofdstad Kinshasa. De Congolese gezondheidsautoriteiten hebben vrijdag een plan in werking laten treden dat ervoor moet zorgen dat het dodelijke virus zich niet verder kan verspreiden. Mocht het virus de hoofdstad Kinshasa bereiken, waar 10 miljoen mensen wonen, kan dat catastrofale gevolgen hebben.

‘Nog geen internationale noodsituatie’

Experts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben zich vrijdag gebogen over de situatie in Congo. Volgens hen is er nog geen sprake van een internationale noodsituatie, omdat de uitbraak van het ebolavirus nog ‘onder controle kan worden gebracht’. De WHO zegt tevreden te zijn over de snelle reactie van alle gezondheidsautoriteiten in Congo.

De WHO noemt de nieuwe ebola-uitbraak wel ‘heel erg risicovol’ voor de volksgezondheid in het Afrikaanse land, en voor de regio. Het stuurt daarom 7.540 dosissen van een experimentaal vaccin naar Congo, in de hoop het virus zo te kunnen indammen.

Het is de negende maal dat Congo wordt getroffen door een ebola-uitbraak sinds de ziekte voor het eerst werd ontdekt in de jaren zeventig.